Hlavní obsah

V Plzni se zřítila podkrovní římsa domu, nikdo nebyl zraněn

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Husově ulici v centru Plzně se v noci na pondělí zřítila na chodník a silnici dlouhá podkrovní římsa činžovního domu. Nikdo nebyl zraněn. Pád suti ohnul pouliční lampu a poškodil několik parkujících vozidel.

Článek

Kolem čtvrté hodiny ráno se Husovou ulicí ozvala rána a podle svědků se i zachvěla zem. To když se na chodník a ulici zřítila dlouhá cihlová římsa budovy Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, která na místě sídlí. Spadlé zdivo naštěstí nikoho nezranilo, poškodilo ale sloup veřejného osvětlení a dvě auta, která byla v ulici zaparkována. Část ulice od Klatovské třídy po Kardinála Berana je dočasně uzavřena pro automobilovou dopravu v obou směrech.

„Hasiči uklidili vozovku a prošli budovu se statikem a správcem. Zkontrolovali, jestli tam nehrozí zřícení dalších částí,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Chodník na levé straně Husovy ulice ve směru od divadla k ulici Kardinála Berana pak uzavřeli a ohradili páskou. Úklid chodníku si musí zajistit majitel budovy, v níž sídlí děkanát fakulty. Zřícené lemování těsně pod krovem mělo délku více než deset metrů. „Místo jsme opustili v 6:40,“ dodal Poncar.

„Jsme majitelem objektu. V budově jsou pouze kanceláře, neučí se tam,“ řekla mluvčí fakulty Barbora Černíková. Vedení fakulty, konkrétně šéf technického oddělení, je podle ní v kontaktu se statikem a řeší, co dělat dál. Po pádu římsy je pod střechou díra.

Podle Černíkové se zřítila také část fasády historické budovy, která byla rekonstruována v roce 2013. „Místo je nepřístupné a zajištěné policií. Probíhá zjišťování rozsahu škod vně i uvnitř budovy a úklid suti. Příčiny nehody zatím nejsou známy,“ dodala. Zaměstnanci děkanátu budou teď všichni pracovat z domova, agenda studijního oddělení bude obsluhována vzdáleně. Výuka mediků není narušena, řekla mluvčí.

Silnice v místě havárie je uzavřena v obou směrech. Lidé mohou procházet po chodníku jen na protější straně u pobočky České národní banky. Uzavřené je také parkoviště na začátku Husovy ulice naproti divadlu. Silnice je uklizená, chodník zatím ne. Na místě jsou hromady suti, místy až 1,5 metru vysoké. Lidé se pohybují i na zasažené straně, například kadeřnictví vedle děkanátu je otevřené.

Ve vedlejším domě, mezi kostelem a děkanátem, pracují stavbaři. Před vchodem do budovy jsou trámy, kontejner a pracují tam dělníci.

Událost hasičům nahlásil hned po pádu ve 4:00 obyvatel protějšího bytového domu, který slyšel velkou ránu. V domech v zasažené levé části Husovy ulice jsou jen obchody a kanceláře, je tam i kostel, bytový dům je na vzdálenějším rohu, kde se ulice kříží s ulicí Kardinála Berana.

Reklama

Doporučované