Hlavní obsah

V Přerově byl vybudován tubus pro cyklisty, naváže na cyklostezku

Foto: město Přerov

Na cyklisty v Přerově číhají občas i jiná nebezpečí než přejezd přes trať.

Reklama

V Přerově dokončili dlouho plánovaný tubus pod železniční tratí, který umožní cyklistům bezpečný přejezd do místní části Předmostí. Vybudování tubusu stálo přes 13 milionů korun.

Článek

Podjezd, na který město získalo maximální dotaci 85 procent, o rozměrech zhruba tři krát tři metry vede pod železniční tratí. Cyklisté ho však budou moci využít až po dokončení navazující cyklostezky. Ta spojí přerovskou Velkou Dlážku s předměstskou Hranickou ulicí. Její náklady se odhadují na více než 14 milionů korun. Stavba vyřeší komplikace s přejížděním pod podjezdem, jež musejí nyní cyklisté absolvovat.

„V současné době pokračuje výběrové řízení na dodavatele, ten by mohl zahájit práce letos v červnu a na zhotovení budou mít dělníci 165 dnů, takže do konce roku by už stezka mohla sloužit,“ uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Nová trasa má být dlouhá 166 metrů a je řešena ve dvou pruzích o celkové šířce tři metry. Do Předmostí povede právě nově vybudovaným tubusem. Součástí výstavby je vybudování osvětlení cyklostezky pomocí LED svítidel a terénní úpravy včetně osázení stromky.

Stavbu tubusu město plánovalo osm let, příležitost k ní dala nakonec rekonstrukce samotné železniční tratě. Podjezd za 13,3 milionu zařadila Správa železnic, která v těchto místech trať rekonstruuje, do projektové dokumentace. Stavbu hradilo město, díky dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury vyšla investice město jen na dva miliony.

Reklama

Doporučované