Hlavní obsah

V Řecku přibývá nakažených turistů, tvoří většinu denního nárůstu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

Většina nových případů nákazy v Řecku jsou turisté, Korfu otevře jen polovinu hotelů

V Řecku evidují za poslední den 43 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvyšší denní nárůst od poloviny června, uvádí ČTK. Ze 43 pozitivních testů jich ale 36 měli zahraniční turisté, kteří chtěli do země přijet přes řecko-bulharský hraniční přechod Promachonas. Pro Čechy je Řecko jednou z nejoblíbenějších destinací, kam se vypravují s cestovními kancelářemi. Podle Českého statistického úřadu tam loni delší pobyt strávilo 407 000 Čechů.

Mezi nejnavštěvovanější oblasti Řecka patří ostrov Korfu, zde se letos kvůli koronavirové krizi otevře zhruba polovina hotelů. Aktuální obsazenost je do 20 procent, lidé si ale rezervují pobyty na poslední chvíli a situace se mění každý den. Pro Korfu je klíčová britská klientela, která tvoří kolem 40 procent turistů. Hranice se pro cestovatele z Británie otevřou 15. července. Ceny ubytování v hotelech mohou být letos i příští rok nižší a rozhodně by neměly růst.

Sagrada Família se otevřela pro hrdiny koronakrize, Pamplona slaví bez tradiční koridy

Důležitá je britská klientela i pro Španělsko, které patří k nejoblíbenějším destinacím obyvatelů Spojeného království. Velká Británie zařadila Španělsko na seznam zemí, z nichž při návratu nemusí cestovatelé od 10. července do karantény. Na Pyrenejském poloostrově ale znovu přibývají nakažení a dvě oblasti v Galícii a Katalánsku se vrátily zpět do karantény. Přitom v katalánské metropoli Barceloně se o víkendu po čtyřech měsících znovu otevřel chrám Sagrada Família, tentokrát výhradně pro lékaře, zdravotníky a policisty, kteří se zapojili do boje proti pandemii koronaviru.

Naopak tento týden neproběhne tradiční svátek svatého Fermína „Sanfermines“ v navarrské Pamploně. Týdenní festival známý především díky běhu s býky ulicemi města směrem k býčí aréně, takzvané koridě, proslavil ve svém díle Fiesta (I slunce vychází) Ernest Hemingway. Radnice musela oslavy svátku svatého Fermína letos kvůli koronavirové krizi zrušit, na svém Twitteru tak alespoň zveřejnila záběry nezvykle prázdných ulic s hlasy rozhlasových komentátorů, celá událost je běžně hojně mediálně sledována.

Bez omezení se neobejde ani jih Španělska. V Andalusii na jihu země, kde teploty o víkendu dosahovaly 40 stupňů, je zavřeno okolo 55 pláží. Kvůli přelidnění musely úřady uzavřít téměř třicet pláží v turisticky oblíbeném regionu Costa del Sol.

Ze Seiny se stane kino i bazén, Paříž čeká „mimořádné léto“

Pařížská radnice zveřejnila tento týden kulturní program, který na obyvatele metropole čeká v létě na březích Seiny. Město slibuje návštěvníkům i Pařížanům „mimořádné léto“. Každoroční akce Paris plages se tak uskuteční navzdory pandemii koronaviru. Startuje 18. července, kdy radnice připravila promítání filmu na vodě – diváci ho budou sledovat z loděk. Kromě filmu láká město i na několik stovek koncertů i plavání zdarma – na Seině otevře hned několik bazénů různé hloubky i velikosti. Na obou březích řeky si pak lidé mohou vychutnat procházky, hraní pétanquu, stolního fotbálku nebo si třeba půjčit kajak.

Foto: Mairie de Paris

Prezentace promítání na Seině od pařížské radnice.

Do Anglie bez karantény mohou Češi od 10. července

Anglie od pátku 10. července ruší povinnou karanténu pro osoby celkem z 59 zemí včetně České republiky. Uvolnění opatření se týká ale pouze jedné země Spojeného království, postup Skotska, Walesu a Severního Irska zatím není jasný, informace zveřejní místní samosprávy, uvedla britská ambasáda v Praze.

Vídeň počítá ztráty, místní se ale snaží pomoci, co to jde

Vídeň téměř bez turistů. Úplně otevřená je asi jen polovina z 400 hotelů a hostelů, pokles počtu strávených nocí v rakouské metropoli může dosáhnout až 70 procent. Náš redaktor Filip Harzer vyrazil na středoevropskou reportážní cestu, jeho prvním cílem byla právě rakouská metropole.

Na turismu je závislá nemalá část vídeňské ekonomiky, domácí ale své oblíbené podniky jen tak padnout nenechají. Vídeňany má na oběd nebo večeři navíc nalákat program gastropoukazů, které magistrát rozeslal 945 000 vídeňských domácností. Do programu se přihlásilo na 2 500 zhruba ze 6 000 licencovaných vídeňských restaurací. Cestu po střední Evropě můžete sledovat na Filipově Twitteru.

Dánská policie se smyslem pro humor hledá „českého Lukáše“

Na svém facebookovém profilu zveřejnila dánská policie výzvu, ve které hledá českého turistu, jenž na severu země ztratil svou peněženku. „Samozřejmě bychom ti rádi vrátili tvoji peněženku, protože jsi ale cizinec a nemáš stálou adresu v Dánsku, není snadné tě zastihnout,“ píše policie v příspěvku. „Pokud chceš svoji peněženku zpět, kontaktuj nejbližší policejní stanici a my vyřešíme, jak ti ji vrátit,“ pokračují policisté. „Mimochodem, rádi bychom si s tebou promluvili o tobě a dvou dalších osobách, co jste byli v karavanu v Humlebaeku, který vám nepatřil. Dále bychom také rádi slyšeli něco málo o tom, proč jste tak spěchali, když majitel karavanu zjistil, že jste ztratili peněženku obsahující různé předměty včetně občanských průkazů. Asi je za tím skvělé vysvětlení. Těšíme se, až se ozveš, Lukáši,“ zakončila vzkaz policie.

Reklama

Doporučované