Hlavní obsah

V USA docházejí peníze. Zatím jen ty kovové

Foto: Unsplash - John Appel

Problém s nedostatkem mincí nadnesl republikán John Rose, na kterého se obrátily banky z jeho regionu.

Reklama

Banky ve Spojených státech se obávají nedostatku kovových mincí, který vyvolala pandemie koronaviru. Šéf centrální banky Fed Jerome Powell řekl, že o problému ví a že je pouze dočasný.

Článek

Banky po celých Spojených státech se potýkají s nedostatkem kovových mincí. Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell řekl, že s částečným zmražením ekonomiky se zastavil i klasický pohyb mincí po trhu. Situaci ještě zhoršuje mincovna United States Mint, která razí oběhové mince pro Spojené státy. Ale i ta musela omezit svůj provoz kvůli restrikcím proti dalšímu šíření viru.

Do týdne bez mincí

Problém ve středu nadnesl republikánský poslanec John Rose z Tennessee před kongresovým finančním výborem. Rose se Powella zeptal, zda si je vědom problému o nedostatku mincí, o němž mu řekly banky z jeho státu. Podle jeho slov do konce týdne banky již nebudou mít žádné mince, protože Federální rezervní systém posílá pouze zlomek normálního objemu.

„Nechceme se v blízké budoucnosti probudit do novinových titulků, které hlásají, že bankám došly peníze,“ řekl na zasedání John Rose. „Banky nevědí, co mají říct svým klientům,“ pokračoval. Powell odpověděl, že problému si je vědom.

Ekonomika se otepluje

„Místa, kde lze vyměnit mince za papírové peníze, nefungovala. Obchody byly zavřeny. Tím pádem se celý systém tak nějak pozastavil,“ uvedl Powell. „Spolupracujme s Mintem a bankami. Nyní, když se ekonomika znovu rozbíhá, vidíme, že mince zase začínají obíhat,“ řekl Powell a dále uvedl, že věří, že celý problém s nedostatkem je pouze dočasný. „Cítíme, že děláme pokrok,“ uvedl Powell.

Federální rezervní systém v pondělí bankám řekl, že spolupracuje s mincovnou Mint na zvýšení dodávek, ale do doby, než se nedostatek vyřeší, omezí počet poslaných mincí, aby zajistil jejich férovou a rovnocennou distribuci. Příděly budou vypočítány podle záznamů z minulosti.

Restart zatím není možný

Hospodářství USA se v současnosti pokouší o znovunastartování, ale celé snažení prozatím blokují lokální ohniska virové nákazy v jednotlivých státech. Powell na zasedání kromě jiného uvedl, že k úplnému zotavení ekonomiky dojde pouze tehdy, když si Američané budou jisti, že nákazu dostali pod kontrolu.

„Jak řekl Jerome Powell, nemůžeme říct, že je vše v pohodě, dokud neporazíme covid-19, nebo alespoň dokud nebude pod kontrolou. Nedávný nárůst nových případů v několika státech naznačuje, že je potřeba ještě spousta práce,“ souhlasí ve své zprávě James Knightley, hlavní mezinárodní ekonom ING. Dále varoval před dopady dalšího uzavření ekonomiky.

Reklama

Doporučované