Hlavní obsah

V ZOO Dvůr Králové se narodilo mládě vzácného drila černolícího

Foto: ZOO Dvůr Králové

Ilustrační foto.

Reklama

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku se v pondělí narodilo mládě vzácného drila černolícího. Dvorská zoo tyto primáty chová od roku 2015, kdy získala sedmičlennou chovnou skupinu z frankfurtské zoo.

Článek

Chovu drilů černolících se úspěšně věnuje jako jediná v České republice a na Slovensku, řekla dnes ČTK mluvčí zoo ve Dvoře Králové Markéta Grúňová.

Matkou mláděte je čtrnáctiletá samice Kebale. Zoologové mládě dosud v rukou neměli, takže zatím odhadují, že by mohlo jít o samičku. S novým přírůstkem čítá dvorská tlupa nyní 13 jedinců. „Jméno mládě ještě nemá. Prospívá dobře, zatím nenastaly žádné komplikace,“ řekla ČTK zooložka Gabriela Linhart. Dodala, že zatím se zoo podařilo od roku 2015 odchovat devět mláďat drilů.

Drilové žijí ve skupinách o dvou až třech desítkách jedinců, které jsou vedeny jedním dominantním samcem. Skupina ve Dvoře Králové je však ojedinělá v tom, že chovní samci Chepo a Ricardo se snesou v jedné tlupě a oba páří chovné samice. Oba samci tak připadají v úvahu jako otcové nově narozeného mláděte.

Drilové černolící žijí na poměrně malém území v hraniční oblasti Kamerunu a Nigérie a na ostrově Bioko a ve volné přírodě jsou ohrožení vyhubením. Za úbytkem jejich populace stojí zejména kácení tropických lesů západní Afriky. Drilové jsou také v Africe hojně loveni kvůli masu. V Evropě jich v zoologických zahradách žije několik desítek.

Charakteristickým znakem drilů je úzký nos, sytě černá tvář a strašidelný výraz. Svým zjevem připomíná tvář drilů masky černé Afriky či kmenové kouzelníky. Samci měří zhruba 80 centimetrů a váží 30 kilogramů, samice bývají přibližně poloviční.

Lidé zatím nový přírůstek ve skupině drilů neuvidí, protože zoo je kvůli koronavirovým opatřením pro veřejnost od poloviny března uzavřena. Venkovní prohlídky by měly začít 25. května, celá zoo by měla být přístupná od 8. června.

Reklama

Doporučované