Hlavní obsah

VaK Zlín rekonstruují přivaděč pitné vody pro západní části Zlína

Foto: Michaela Rambousková

Ilustrační foto.

Reklama

Vodovody a kanalizace (VaK) Zlín rekonstruují přivaděč pitné vody pro západní část Zlína. Hotová je již část z Tlumačova přes Otrokovice do Zlína-Malenovic. Následovat bude etapa z Malenovic do Dílů, hotovo by mělo být příští rok.

Článek

„Naším cílem bylo a je opravdu komplexní řešení dodávek kvalitní pitné vody. Postupujeme v etapách, začali jsme v roce 2017 rekonstrukcí úpravny vody a skončíme příští rok poslední etapou rekonstrukce potrubí ve Zlíně na Dílech,“ uvedl předseda představenstva VaK Zlín Svatopluk Březík.

Společnost zrekonstruovala za asi 80 milionů korun úpravnu vody v Tlumačově, opravila také potrubí z prameniště po úpravnu, následovala první etapa po Malenovice. První etapa si vyžádala přes 70 milionů korun, druhá bude stát 86 milionů korun. Na obě etapy získaly VaK Zlín dotaci ministerstva zemědělství, která činí přes 50 procent.

Celkem bude opraveno asi 14 kilometrů potrubí. Podle Březíka jde o zásadní investici, která na desítky let zabezpečí stabilitu a bezpečnost provozu. Po 50 letech provozu jsou v trubkách usazeniny a životnost potrubí se chýlí k závěru, uvedl Březík. Při rekonstrukci se používá technologie, kdy se stávající ocelové potrubí nemusí vykopávat, ale vloží se do něj plastové trubky.

Krajské město Zlín má dva zdroje pitné vody, jeden v Tlumačově, druhý na Klečůvce. Podle Březíka se připravuje také rekonstrukce přivaděčů z druhé strany města.

Rekonstrukce přivaděčů ze západní strany je největší letošní investicí VaK Zlín. „Na letošní rok máme naplánované investice za 100 milionů korun. Děláme několik větších akcí, například kanalizaci na Veselé, na Žlutavě,“ uvedl Březík.

Reklama

Doporučované