Hlavní obsah

Vakcíny z Číny můžou zatím leda do skladu. Nabídneme je firmám, zvažuje Babiš

Foto: vláda.cz

Babiš pro Seznam Zpráv načrtl variantu, která se pro využití čínské či ruské vakcíny nabízí.

Reklama

I kdyby vakcíny z Číny či Ruska dostaly výjimku Ministerstva zdravotnictví, nešlo by je využít tak snadno jako ty dosud povolené.

Článek

Pokud v následujících týdnech skutečně dorazí ruské či čínské vakcíny, které domlouvá prezident Miloš Zeman, budou muset zatím zůstat ve skladu na letišti. I kdyby v Česku byli zájemci o tyto dva typy očkování, které nejsou zatím v EU schválené, lékaři je zatím podávat nemohou.

Výjimku by muselo dát Ministerstvo zdravotnictví. „Zákon umožňuje Ministerstvu zdravotnictví, aby po konzultaci se SÚKLem vpustilo na trh i lék dosud neregistrovaný,“ uvádí expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál.

Resort tedy musí věc konzultovat se Státním ústavem pro kontrolu léčiv, ale výsledek této konzultace není závazný. Už nyní se ústav zabývá na popud Úřadu vlády vakcínou Sputnik V, čínskou vakcínou nikoli. „K čínské vakcíně SÚKL v tuto chvíli žádné informace nemá,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí ústavu Klára Brunclíková.

Pakliže by ministerstvo potřebné povolení vydalo, mohla by vakcinace začít. Podle advokáta Viktora Paka, který se zabývá i zdravotnickým právem, to ale má háček, a to jsou peníze.

Pokud by vakcíny měly zelenou pouze od Ministerstva zdravotnictví, mohli by je lékaři aplikovat, ale problém by byl s proplácením u pojišťoven. Vakcínu by si zájemce musel jednoduše koupit.

„Pokud by užití vakcíny bylo povoleno pouze Ministerstvem zdravotnictví a nebylo schváleno Státním ústavem pro kontrolu léčiv a zařazeno na seznam povolených léčivých přípravků hrazených zdravotními pojišťovnami, neexistuje žádný právní předpis, na základě kterého by se mohl pacient domáhat proplacení úhrady očkování proti státu či zdravotní pojišťovně. Tedy by si nesl náklady sám pacient,“ napsal Seznam Zprávám advokát Viktor Pak.

Ostatně před tím už varoval i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který vakcíny neregistrované v EU dlouhodobě odmítá a není tak pravděpodobné, že by výjimku posvětil. Podle něj není důvod shánět neregistrované vakcíny, protože pojišťovny by jejich aplikaci nemohly proplácet.

Navíc na rozdíl od vakcín registrovaných u EMA nenese za případné problémy s vakcínou neregistrovanou odpovědnost výrobce, ale stát.

Kdo případně vakcíny z Číny zaplatí?

Co se týče peněz, není zatím jasné ani to, jak se za možné dodávky vakcín zaplatí. Přesněji řečeno: kdo to zaplatí, z jakých peněz.

Standardně - tak jak je tomu v případě vakcín schválených v EU - by resort zdravotnictví na vládu musel poslat návrh, ve kterém by požádal Ministerstvo financí o peníze na vakcíny. To se však dosud nestalo.

Není také jasné, kdy by měly slibované čínské či ruské vakcíny dorazit a v jakém množství. Podle Celní správy by však nepovolené vakcíny musely zůstat v celním skladu.

„V případě, že by se do Česka dovezla nepovolená vakcína, tak je nemůžeme propustit na trh a nemůžeme zboží proclít. Zboží by tak bylo dočasně uskladněno na místě, které by bylo schváleno celními orgány,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí Celní správy Hana Prudičová.

Premiér Andrej Babiš ale v SMS zprávě pro Seznam Zprávy uvedl, že vláda nikdy nedoveze do Česka vakcínu, která nebude bezpečná a bez povolení Státního ústavu pro kontrolu léčiv nebo výjimky Ministerstva zdravotnictví.

Dodal, že prezidenta požádal, aby do Číny napsal, aby vláda zjistila možnosti pro případ, že by projevila o vakcínu zájem. Čína už potvrdila, že vakcíny v případě zájmu pošle.

Babiš: Vakcíny bychom mohli nabídnout firmám

Babiš také pro Seznam Zpráv načrtl variantu, která se pro využití čínské či ruské vakcíny nabízí.

„Zákon o distribuci vakcíny nám neumožňuje dát do běžného zdravotnického oběhu vakcíny, které nejsou nakoupené přes Evropskou komisi. Pokud by ale například firmy projevily zájem, mohli bychom jim je nabídnout. Zatím je to v teoretické rovině. Chceme být pouze v kontaktu, aby naše orgány mohly třeba v předstihu studovat dokumentaci, tak jak se to teď děje u vakcíny Sputnik V, kterou prověřuje náš SÚKL a dnes s tím začala i EMA,“ napsal premiér.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zahájila ve čtvrtek průběžné hodnocení ruské vakcíny proti covidu-19.

Ministr Blatný ve čtvrtek zopakoval, že stanovisko EMA je pro něj klíčové. „Ministerstvo zdravotnictví bude u všech vakcín postupovat stejně, tedy bude před jejich případným použitím požadovat registraci u EMA,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Seznam Zprávy ještě zjišťovaly podrobnosti toho, jakým způsobem prezident Čínu o vakcíny Sinopharm požádal. Dopis v úterý adresoval čínské straně ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák. Jednalo se o stručný formální požadavek o dodání vakcín.

„V úterý pouze zahraniční odbor prezidenta napsal dvouodstavcový požadavek, že Česko požaduje čínskou vakcínu. Množství ani termín dodání a vyřešení ceny se v žádosti neobjevuje,“ popisuje Seznam Zprávám účastník jednání, který si nepřál být jmenován.

Sám šéf zahraničního odboru odeslané stanovisko komentovat nechce a na dotazy Seznam Zpráv, co přesně odeslaná žádost obsahovala, pouze odvětil: Já k tomu nemám žádný komentář a nechci to vůbec komentovat.

Nabídka čínských vakcín nejprve padla na takzvaném summitu 17+1, kterého se přes videokonferenci účastnil prezident Zeman a další zástupci států střední a východní Evropy. Seznam Zprávy následně zjistily, že česká strana si po summitu ověřovala, zda nabídka dodání neregistrovaných vakcín platí - konkrétně o vakcínách na konci února jednal náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa s velvyslancem Čang Ťien-minem.

Od té doby se však Ministerstvo zahraničních věcí podle ministra Tomáše Petříčka vyjednávání neúčastní. „Ministerstvo zahraničních věcí se v tuto chvíli nepodílí na poptávkách vakcín z Číny,“ napsal Seznam Zprávám Petříček.

Reklama

Doporučované