Hlavní obsah

Válka proti drogám bude nadále neúprosná, slíbil filipínský prezident Duterte

Filipínská válka proti drogám bude nadále neúprosná.Video: Reuters

 

Reklama

Válka proti drogám není na Filipínách ani zdaleka u konce. Na výroční tiskové konferenci to řekl tamní prezident Rodrigo Duterte. Zároveň slíbil, že boj to bude stejně neúprosný jako dosud.

Článek

Boj s drogovým průmyslem není zdaleka u konce a i v budoucnu bude stejně neúprosný jako v uplynulých dvou letech. Na tiskové konferenci to uvedl filipínský prezident Rodrigo Duterte. Válka proti drogám mu během prvních dvou let v prezidentském úřadu vynesla celosvětovou pozornost.

Policisté za tu dobu podle vlastních záznamů v zátazích proti obchodníkům s drogami zabili více než 4 500 lidí. Další tisíce smrtí pak podle policistů měly něco společného s obchodem s drogami.

Duterteho neúprosná protidrogová politika mu přinesla řadu odpůrců z řad opozice a také lidskoprávních organizací. Podle těch se za bojem s pašeráky a dealery skrývá systematické vyvražďování uživatelů drog v sociálně nejslabších filipínských komunitách.

Zásahy policie pak podle agentury Reuters některé lidskoprávní organizace označují jako popravy. Policisté i Duterte taková obvinění dlouhodobě odmítají.

„Vás zajímají lidská práva, mě lidské životy,“ prohlásil Duterte v reakci na své kritiky. Drogy podle něj nutí filipínskou mládež promrhat vlastní život a stojí za rozpadem mnoha rodin.

Na výroční tiskové konferenci filipínský lídr hovořil také o zlepšujících se vztazích s historickým protivníkem z Číny, přičemž právě Peking má být jedním z hlavních pomocníků v boji proti drogám.

Filipínský kongres Duterte zároveň vyzval k přijetí nových zákonů na podporu sezonních zaměstnanců, na ochranu přírody nebo pro udělení muslimské menšině právo na vlastní administrativu.

Reklama

Související témata:

Doporučované