Hlavní obsah

Valné shromáždění OSN odsoudilo Izrael kvůli zabíjení Palestinců v Gaze

Valné shromáždění OSN odsoudilo zabíjení Palestinců izraelskými vojáky.Video: AP

 

Reklama

Rezoluci navrhla Palestina, Alžírsko a Turecko. Spojené státy požadovaly připojení pasáže, která odpovědnost za násilí připisuje hnutí Hamás, ale s návrhem neuspěly.

Článek

Valné shromáždění OSN ve středu přijalo nezávaznou rezoluci, která odsuzuje Izrael za zabíjení Palestinců z Pásma Gazy a požaduje pro Palestince mezinárodní ochranu. Neprošel naopak americký návrh, jenž odpovědnost za násilí v Gaze připisoval radikálnímu hnutí Hamás.

Shromáždění o 193 členech zasedlo mimořádně na žádost arabských států. Pro rezoluci hlasovalo 120 států, proti osm a 45 se zdrželo.

Rezoluci předložili Palestinci spolu s Alžírskem a Tureckem. Učinili tak poté, co Spojené státy podobný text vetovaly v Radě bezpečnosti. Dokumenty tohoto orgánu jsou závazné.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová řekla, že rezoluce neobsahuje ani zmínku o „teroristech z Hamásu“ a je zcela jednostranná.

USA chtěly, aby se do rezoluce přidala pasáž odsuzující násilí Hamásu. Tento návrh se hlasoval jako první, ale neprošel, protože jej nepodpořily potřebné dvě třetiny států. Pro se vyslovilo 65, proti 58 a 42 se zdrželo.

Izraelští vojáci od konce března, kdy začaly protesty u hranice mezi Gazou a Izraelem, zabili přes 120 Palestinců a zranili tisíce dalších. Hamás v Gaze vládne a Izrael i USA jej viní, že vyvolává protiizraelské nepokoje a zneužívá civilistů pro vlastní snahu o narušení hranice. Hamás vedl s Izraelem už tři války.

Palestinští představitelé požadují mezinárodní ochranu pro okupovaný palestinský národ. Jakou by měla mít podobu, ale není jasné. Hovoří se o pozorovatelích i o případné mírové misi. Generální tajemník OSN António Guterres ale dříve řekl, že k tomu, aby podal návrh na tuto misi, musí mít mandát Rady bezpečnosti.

Reklama

Doporučované