Hlavní obsah

Vánoční koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava bude na přání

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vánoční koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava bude na přání. Nahradí tradiční uvedení České mše vánoční Jana Jakuba Ryby.

Článek

Tato skladba nemůže zaznít hlavně proto, že opatření proti šíření koronaviru zakazují zpěv a v obsazení je sbor. Vánoční koncert se bude online vysílat 22. prosince. Posluchači mohou vybírat z devíti nabízených skladeb. ČTK to dnes řekla mluvčí orchestru Jana Knižátková.

Dalším důvodem změny je i obsazení, které je u mše početné, a filharmonie by se nevešla na pódium. „Koncert na přání ale chceme nadělit svým posluchačům jako poděkování za přízeň,“ řekla. Dodala, že tradiční Rybovu mši tentokrát nahradí zlatá rybka, která splní tři hudební přání. Lidé mohou vybírat z devíti skladeb ve třech kategoriích - symfonie, koncert a orchestrální skladba. Hlasovat lze do 30. listopadu na webu filharmonie.

Koncert na přání bude sestaven ze skladeb, které získají největší počet hlasů. „Orchestr pak program nastuduje a 22. prosince v 19.00 posluchače pozveme k monitorům, abychom jim nabídli zážitek v přímém přenosu,“ dodala Knižátková. Koncert na webu nebo Facebooku JFO bude možné zhlédnout zdarma. Zájemci ale mohou orchestr podpořit zakoupením virtuální vstupenky za 50 korun.

Reklama

Doporučované