Hlavní obsah

Smejkal: Do hospody bez testu? Vyvést nebo zavolat policii. Jako s opilci

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byl šéf skupiny MeSES Petr Smejkal.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Od pondělí přijde další vlna rozvolnění. Otevřou se v omezeném režimu zahrádky restaurací a povolí se první kulturní akce. Nespěchá opět Česko?

Hostem Ptám se já byl epidemiolog IKEM a šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal.

Čtvrtý rozvolňovací balíček by se měl realizovat v případě dosažené incidence 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel za 7 dní. Pozitivní vývoj podle skupiny sice naznačuje, že by této hranice mohlo být dosaženo v týdnu od 17. května. „Vyhráno nemáme, ale můžeme si asi říct, že k žádné další čtvrté nebo páté vlně nedojde. Může ale přijít mutace, která prolomí všechna očkování a bude naprosto resistentní,“ varoval v rozhovoru Smejkal, podle kterého je třeba soustředit se na očkování.

A důležitou roli podle něj budou hrát i testy – především na školách, kam se na podzim vrátí děti, ale nejen na nich. „Z mého pohledu bychom každého člověka, který přijede ze zahraničí, měli otestovat. I ty očkované, tady bych výjimku nedělal. Každého a z jakéhokoliv zahraničí. A u každého provést sekvenace,“ varoval Smejkal před rizikem mutací. Dodal ovšem, že ty, které doposud známe, naštěstí zatím proti očkování rezistentní nejsou.

Problém posledních měsíců podle Smejkala je, že politici nejsou ochotni lidem sdělovat špatné zprávy, a proto byli on a jeho skupina MeSES v rámci rozvolňování za ty „špatné.“ Dokonce prý očekával, že jakmile nebude skupina nutná, dobré věci si přivlastní vláda a skupině bude vyčteno, že určité věci zdržovala. Ve své činnosti ale plánuje MeSES pokračovat a vyjadřovat se bude k epidemické situaci dál.

Smejkal rovněž konstatoval, že minulý rok se premiér radil s epidemiologem Beranem, který prosazoval ochranu pouze u rizikových skupin a letos na jaře přesedlal na Smejkala. Problém podle epidemiologa IKEMu není, s kým se premiér radí, ale aby byly názory jeho poradců konsistentní.

A co říká na plánovaná hygienická pravidla v restauracích, která jsou podle některých těžko vymahatelná? „Když bude v restauraci někdo, kdo nebude mít QR kód nebo covidový pas, kdo tam evidentně nemá co dělat, tak hostinský může zavolat policii. Pro mě je to ekvivalent, jakoby někdo byl opilý a začal se rvát. Tak ho vyhodím, nebo majitel zavolá policii, a ta ho vyvede,“ dodal.

Jak moc se mají Češi bát nových mutací? Spěchá vláda na rozvolňování příliš? A jak zvládá ministr zdravotnictví řízení pandemie?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo si ho pusťte ve videu:

„Já se bojím, že jsou politici čím dál méně ochotni lidem říkat špatné zprávy,“ říká Petr Smejkal.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované