Hlavní obsah

Včely dokážou „přemýšlet", dokázal vědec experimentem s cukrovou vodou

 

Reklama

Na londýnské univerzitě uskutečnili experiment s včelami, aby zjistili, zda si uvnitř včelstva dokážou předávat zkušenosti.

Článek

Vědec Lars Chittka se dlouhá léta cítil trochu zastíněný svými kolegy na Queen Mary University v Londýně. Jejich studie opic, papoušků a vran neustále odhaluje, jak inteligentní tato zvířata jsou. On ale pracoval na výzkumu včel a v té době téměř každý předpokládal, že hmyz není tak inteligentní a jedná instinktivně. Bylo pro něj tedy jasnou výzvou dokázat, že včely s malým mozkem dokážou to, co větší zvířata.

Chittka se svým týmem učinil experiment, při kterém umístil cukrovou vodu pod skleněnou desku. Jediná možnost, jak se k ní včely mohly dostat, bylo přitáhnout si umělou květinu, ve které byla cukrová voda, zpoza skla. Využít k tomu musely provázek, na který byla květina připevněna.

Tým experiment vyzkoušel nejprve na 110 čmelácích. Všichni byli umístěni v blízkosti celého experimentu, aby mohli sledovat snažení ostatních, jeden po druhém tedy přilétávali k provázku, za který se téměř všichni pokusili zatáhnout. Dostat se k cukrové vodě se však podařilo jen dvěma z nich. Včely byly ale v testování úspěšnější. V další sérii pokusů vědci testovali 40 včel. Opět je umístili do skleněné nádoby poblíž, před jejich zrakem však umělou květinu s cukrovou vodou zasunuli pod stůl, aby včely věděly, jak na to. Více než polovina testovaných včel tuto znalost dokázala využít a k cukrové vodě se dostala.

Foto: Anita Baselová

Včely během experimentu.

Další experiment spočíval v tom, že „neškolené" včely umístili do průhledné nádoby tak, aby mohly sledovat ostatní, jak vytahují umělou květinu s cukrovou vodou. Sledováním úspěšného provedení experimentu více než 60 % včel z průhledné nádoby vědělo, jak získat cukrovou vodu. V posledním pokusu dali vědci „vyškolené" včely zpět do včelstva a zjistili, že zkušené včely své zkušenosti dokážou předat mladším včelám.

Právě poslední zjištění je zajímavý úkaz toho, jak fungují vztahy a předávání zkušeností ve včelstvu. Během několikrát opakovaných pokusů bylo využito přes 300 včel a vše se podařilo zdokumentovat. Dalšími experimenty chce Chittka přijít na to, co se odehrává v nervové soustavě včel a jak jejich uvažování funguje uvnitř.

Reklama

Doporučované