Hlavní obsah

Ve Francii byl koronavirus už na konci prosince, zjistili lékaři

Foto: Profimedia.cz

Koronavirové centrum na pařížském předměstí Bondy.

Reklama

Nemoc covid-19 je v Evropě mnohem déle, než se doposud myslelo. Francouzští lékaři totiž našli pacienta, který koronavirem onemocněl už na konci prosince. Hospitalizován byl v nemocnici ve městě Bondy nedaleko Paříže.

Článek

Francouzští lékaři se rozhodli zpětně vyšetřit pět desítek pacientů, kteří na konci loňského roku prodělali zápal plic. Detaily prozradil na serveru France info Yves Cohen, který vede resuscitační oddělení Avicenovy nemocnice v Bobigny a nemocnice Jeana Verdiera v Bondy - v obou případech jde o předměstí Paříže.

„Čtyřiadvacet procent pacientů, které jsme testovali, mělo záznam, který by mohl odpovídat covid-19,“ vysvětlil Cohen. Po provedení dalších testů zkoumajících stopy po koronaviru našli lékaři jednoho pacienta, jenž byl pozitivní. Profesor ujistil, že lékaři provedli muži testy hned dvakrát, přítomnost koronaviru potvrdily oba testy.

„První případu covid-19 jsme tedy měli ve Francii už 27. prosince,“ uvedl pro deník Parisien Olivier Bouchard, infektolog z výše zmíněné Avicenovy nemocnice.

Pacient nepracoval ani nenavštívil Čínu

Oním pacientem byl padesátník, který lékařům řekl, že v té době nepracoval ani necestoval do oblastí, kde se už nemoc šířila. Dodal také, že stejná infekce napadla i jeho dvě děti, manželku naopak ne. Všichni tři se po čase vyléčili a nyní se cítí dobře.

Může být tedy tento muž „pacientem číslo jedna“, přes něhož se virus šířil po francouzském území? Cohen a jeho kolegové se domnívají, že nikoliv. Muž podle nich „chytil“ virus od své ženy, která pracuje v supermarketu.

Žena sice neměla žádné příznaky, přenesla ale virus na svoji rodinu. Nemoc proto musela být v zemi už dříve. Lékaři přiznávají, že hledat prvního pacienta je složité a že dál se už asi nedostanou.

Foto: Profimedia.cz

Koronavirové centrum na pařížském předměstí Bondy.

Až doteď se odborníci domnívali, že se nemoc ve Francii rozšířila až o téměř měsíc později. První potvrzené případy pocházely z 24. ledna. Tehdy epidemiologové našli jednoho muže čínského původu a dvě další osoby, které pobývaly ve Wu-chanu, epicentru pozdější pandemie. Nemocní byli hospitalizováni v Paříži a západofrancouzském Bordeaux.

„Vypadá to, že virus se šířil na francouzském území dříve, než se předpokládalo, a to od konce prosince. Není to překvapivé vzhledem k tomu, že WHO oznámila, že virus byl v Číně už nejméně od 8. prosince. S tím, jak lidé hodně cestují, je normální, že se rychle objevil ve Francii,“ myslí si infektolog Bouchard.

Reklama

Doporučované