Hlavní obsah

Ve Frankfurtu opustilo své domovy šedesát tisíc lidí. Pyrotechnici zneškodnili nevybuchlou pumu

Lidé v okruhu 1,6 km od nalezené bomby ve Frankfurtu se museli evakuovatVideo: Reuters

 

Reklama

Na šedesát tisíc obyvatel Frankfurtu nad Mohanem muselo v neděli kvůli chystanému zneškodnění nevybuchlé letecké pumy z druhé světové války opustit své domovy. Pyrotechnikům se pumu podařilo zneškodnit.

Článek

Nebezpečná nevybuchlá bomba z 2. světové války, kvůli níž bylo v neděli ve Frankfurtu nad Mohanem evakuováno více než 60 000 obyvatel, byla úspěšně zneškodněna. Informoval o tom podle agentury DPA mluvčí místní policie. Média uvádějí, že nedělní evakuace byla vůbec největší v německých poválečných dějinách.

Více než tunovou bombu deaktivovali pyrotechnici. Ti museli postupně odstranit tři roznětky, jimiž byla puma opatřena. To bylo podle DPA komplikovanější, než se čekalo. U dvou roznětek se totiž nepodařilo rovnou odstranit také trhavou nálož, což museli experti učinit zvlášť.

Úplně hladce předtím neproběhla ani evakuace části města, ve kterém žije 700 000 obyvatel. Evakuační plán několik neukázněných obyvatel narušilo. Podle agentury DPA byly policie a záchranné služby naštvané a zvažují právní kroky. Nejméně jeden člověk už skončil ve vazbě, protože odmítal dobrovolně opustit svůj byt, potvrdil místní policejní ředitel Gerhard Bereswill.

Hasiči museli vzdorovitou osobu dostat z bytu přes balkon s pomocí žebříku. Kromě toho se zdráhaly zónu opustit další dvě menší skupiny lidí. „Mohu jen doufat, že to bude mít právní důsledky,” citovala agentura DPA údajně viditelně rozladěného šéfa frankfurtských hasičů Reinharda Riese, který také hovořil o kombinaci „ignorance a blbosti”.

Oproti očekáváním se protáhlo také přemístění nemohoucích osob. Jeden pacient navíc při transportu upadl do bezvědomí a musel být oživován.

Pyrotechnici chtěli se zneškodněním bomby začít okolo poledne, ale nakonec začali zhruba o 2,5 hodiny později, kdy byla ukončena evakuace. Práce jim pak trvala další téměř čtyři hodiny.

Leteckou pumu našli dělníci při stavebních pracích poblíž univerzitního kampusu frankfurtské Goetheho univerzity v městské části Westend. Bomba ležela podle DPA po desetiletí pod domem, který byl nedávno stržen.

Podobné evakuace jsou i více než 70 let po konci války v Německu poměrně běžné. Naposledy v sobotu muselo být kvůli nálezu letecké pumy evakuováno na 21 000 obyvatel porýnského města Koblenz.

Reklama

Doporučované