Hlavní obsah

Ve jménu ekologie. Legendární alkohol se bude prodávat v papíru

Foto: Johnnie Walker

Papírová lahev tradiční whisky značky Johnnie Walker.

Reklama

Výrobce tradiční skotské whisky Johnnie Walker, společnost Diageo, začne od příštího roku prodávat alkohol v kartonových lahvích. Pro tento účel dokonce založí novou firmu Pulpex.

Článek

Britský výrobce nápoje s 200letou tradicí tím chce podle svého vyjádření přispět k ochraně životního prostředí. Johnnie Walker se zatím prodává ve skleněných lahvích, při jejichž výrobě se uvolňuje oxid uhličitý, a součástí balení je i plast. Se zprávou přišel server BBC.

Nový obal whisky Johnnie Walker bude podle společnosti celý z buničiny a plně recyklovatelný. Diageo jej na trh uvede příští rok na jaře. Podle dostupných informací má nově vznikající společnost Pulpex začít vyrábět obaly i pro nápoje firem Unilever a PepsiCo.

Výrobci spotřebního zboží stále častěji reagují na požadavky na snížení množství spotřebovaného plastu, který byl při balení potravin i jiného zboží použit. Například v Evropě podle analytiků ING v roce 2018 padlo na balení potravin a nápojů 8,2 milionu tun plastů.

Diageo podle svého vyjádření používá méně než pět procent plastového materiálu, ale společně s Unilever a PepsiCo chtějí tento podíl ještě o trochu snížit a nahradit některé části alespoň recyklovatelným plastem. Iniciativa je součástí programu OSN pro udržitelný rozvoj do roku 2025.

O snižování znečištění planety a udržitelnější výrobu se pokoušejí i další velcí výrobci nápojů. Na kartonovém obalu pro pivo pracuje dánský pivovar Carlsberg, britská společnost Frugalpac zase vyrábí kartonové obaly na víno z recyklovaného papíru s „potravinářskou vložkou“. Zato americký nápojový gigant Coca-Cola v lednu uvedl, že s produkcí jednorázových plastových plechovek nekončí, protože je spotřebitelé pořád chtějí.

Reklama

Doporučované