Hlavní obsah

Ve sklenících na Blanensku rozkvetly kamélie, lidé je neuvidí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V zámeckých sklenících v Rájci a Lysicích na Blanensku rozkvetly stovky pestrých kamélií japonských. Běžně jsou v tuto dobu k vidění, skleníky jsou ale nyní z důvodu vládních nařízení uzavřeny.

Článek

Vybrané druhy kamélií si mohou lidé objednat přes internet a vyzvednout u výdejového okénka, řekla kastelánka zámku v Rájci Zdeňka Kalová.

Sbírka kamélií v Rájci se může pochlubit asi 250 klasickými i méně známými odrůdami kamélií, které jsou zastoupené ve více než 500 rostlinách. „Některé odrůdy jsou vyšlechtěné přímo tady u nás a nikde jinde nejdou koupit. Nemají ještě ani své jméno,“ uvedla kastelánka.

Kamélie japonská bývá označována jako královna květin, a to i pro její citlivost a náročnost při pěstování. Dříve byla oblíbeným doplňkem rób a toalet, především plesových, v létě bývala díky lesklým a svěžím listům oblíbeným zeleným doplňkem šlechtických interiérů.

Některé odrůdy z Rájce se dají objednat přes internet, zámek pro zájemce přichystal katalog. Objednané kamélie si pak vyzvednou u výdejního okénka. „Některé kamélie prodáváme zájemcům každým rokem, letos to není možné, tak to funguje alespoň takhle. Zájem o kamélie je, i letos jsme jich prodali už několik set kusů,“ uvedla kastelánka.

Kamélie rozkvetly i v zámecké oranžerii v Lysicích, jde o šestici vzrostlých stromů dosahujících výšky téměř pěti metrů. Jsou až 250 let staré. Původně pocházejí z Drážďan, odkud byly před bombardováním za druhé světové války převezeny na kolonádu do Karlových Varů. Když se ale zhruba před 15 lety měla změnit zahradnická podoba v lázních, stromů se ujali odborníci právě z lysického zámku.

Kamélie jsou pojmenovány po brněnském rodákovi Jiřím Kamelovi (1661 až 1706), který se zasloužil o podrobné zmapování živočišných a rostlinných druhů na Filipínách. Působil tam od roku 1689. Zkoumal tamní faunu i flóru, sbíral rostliny, popisoval jejich účinky a preparoval zvířata. Výsledky bádání zasílal do Anglie vědcům ke zkoumání. Kamelovy zápisky jsou uloženy v Královském muzeu v Londýně.

Reklama

Doporučované