Hlavní obsah

Ve středních Čechách budou mimořádné prohlídky památek i speciální akce

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Ve středních Čechách budou během Dnů evropského dědictví mimořádné komentované prohlídky památek, výstav i speciální akce.

Článek

Program je připravený například v Kolíně, Nymburce, Slaném, Kutné Hoře či na tvrzi Hradenín, uvedla dnes v tiskové zprávě za Středočeskou centrálu cestovního ruchu Linda Dlouhá. Dny evropského dědictví se konají po celé ČR od 10. do 19. září. V tuzemsku má akce tradici od roku 1991.

Kolínské komentované prohlídky budou v místní radnici, v chrámu sv. Bartoloměje se zvonicí a kostnicí nebo při městských hradbách. „Dny evropského dědictví jsou mimořádně atraktivní nejen pro návštěvníky zvenčí, ale i pro místní obyvatele, kteří si často zvykli s návštěvou "svých“ památek počkat právě na začátek září, kdy se jim otevřou běžně nepřístupná místa anebo je průvodce provede místem, kde se běžně výklad nepodává. Kolíňáci pravděpodobně běžně občas navštěvují radnici kvůli úředním záležitostem, ale jen málokdy se jim naskýtá příležitost absolvovat komentovanou prohlídku radnice, kdy se role průvodce ujmou starosta a místostarostové," dodal vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu Jakub Kulhánek.

Do benešovského Muzea Podblanicka mohou zájemci zamířit na výstavu představující nedávné archeologické objevy. „V Kutné Hoře, Vlašimi, Benešově a na zámku Růžkovy Lhotice se uskuteční mimořádné výstavy, dále se chystají koncerty, středověké slavnosti i poutní mše svatá,“ informovala Dlouhá.

Kompletní seznam pořádaných akcí a zapojených míst zveřejňuje na svých internetových stránkách www.historickasidla.cz garant akce, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Reklama

Doporučované