Hlavní obsah

Ve stříbrné ekonomice se protočí biliony dolarů. Jak funguje?

Seniorů celosvětově přibývá. Rozhovor s Petrem Šrámkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Byznysu spojenému s věkem 50 a více let se přezdívá stříbrná ekonomika. V celém oboru se ročně protočí více než 7,5 bilionu dolarů. Tato suma se bude v budoucnosti jen zvětšovat.

Článek

Stříbrná ekonomika je spojená s produkty a službami k uspokojování potřeb lidí nad 50 let. „Tato skupina je nejrychleji rostoucí demografickou skupinou na světě. Aktuálně roste až čtyřikrát rychleji než celosvětová populace,“ popisuje Petr Šrámek, zakladatel fondu LongevityTech.fund, který zájemcům radí, jak investovat do firem, jež se zabývají prodlužováním lidského života.

„Předpokládá se, že s tím spojený tlak na penzijní a zdravotní systémy způsobí, že tyto systémy začnou selhávat. Proto je tady potenciál,“ říká podnikatel a vizionář.

LongevityTech.fund se zaměřuje na start-upy, které připravují produkty na bázi aplikovaného výzkumu, založené zejména na technologiích umělé inteligence. „Ty vedou k prodloužení aktivního věku nebo k jeho produktivnímu uplatnění. Tyto firmy se takovými produkty zabývají a my jim chceme pomoci dostat je na trh,“ dodává Šrámek.

Trh pro stříbrnou ekonomiku je skutečně rozsáhlý. „Představme si to jako úplně nový kontinent s více než miliardou lidí,“ vysvětluje Šrámek. „Sektor roste zatím celkem nenápadně. Investiční strategie LongevityTech.fund tento trend využívá a umožňuje firmám naskočit do rozjetého vlaku, dokud na trhu nefiguruje žádný velký světový hráč.“

Reklama

Související témata:

Doporučované