Hlavní obsah

Ve vězení v Hongkongu zemřel český senior. Převozu do Česka se nedočkal

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Český důchodce chtěl převézt tři kilogramy kokainu z Jižní Ameriky do Hongkongu. Tam ho ale chytili a dostal 27 let ve vězení. Zbytek trestu chtěl odpykat v domovině, jenže kvůli pandemii se ani po osmi měsících převozu nedočkal.

Článek

Osm měsíců čekal český penzista v hongkongském vězení na vydání do České republiky. Nedočkal se. Jeho rodina a ministerstvo zahraničí pro Radiožurnál uvedly, že v úterý 7. září zemřel. Osmašedesátiletý Luděk Havránek byl odsouzen za pašování kokainu a na jeho vydání se úřady obou zemí domluvily už na začátku roku. Cestu nebylo možné uskutečnit kvůli koronaviru.

„Za mnou přišla policie jen několik hodin po času úmrtí, prý rakovina,“ popsal pro Radiožurnál syn Tomáš. Jeho otec trpěl rakovinou, ze které se léčil ještě před zatčením. „Myslím, že mu našli něco na plicích, o jednu přišel. Ve vězení se mu to zřejmě vrátilo a zhoršilo. Letos jsem mu poprvé napsal, ale žádné detaily nevím.“

Rodina seniora viděla naposledy před odletem do Jižní Ameriky, odkud pak před čtyřmi lety cestoval do Hongkongu s kufrem plným kokainu. „Měl vidinu velkých peněz, slibovali mu tam nějakou práci, ale já jsem mu říkal, že je to podvod. Bylo to marné,“ přiblížil jeho syn Tomáš.

Krátce po příletu do Hongkongu byl Luděk Havránek zadržen v podzemních garážích nedaleko letiště. U sebe měl tři kilogramy kokainu, o kterých téměř sedmdesátiletý důchodce údajně nic netušil. Kufr, v němž kokain převážel, prý dostal jako dárek.

Soudce vyřkl verdikt v podobě 27 let ve vězení, které chtěl důchodce odsedět v Česku. Požádal tedy o předání. „Předání českého občana do Česka jsme vyjednali v únoru tohoto roku, kvůli epidemii nelétala letadla a ministryně spravedlnosti také zastavila eskorty vězňů,“ vysvětlil pro Radiožurnál okolnosti zdržení mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka.

Luděk Havránek zemřel po osmi měsících v hongkongském vězení. V kontaktu s rodinou je generální konzulát v Hongkongu a řeší další postup. Rodina zatím nemá tušení, co se s ostatky jejich otce, vzhledem k pandemii a všem opatřením, stane.

Reklama

Doporučované