Hlavní obsah

Ve věži vsetínského zámku bude nový protipožární systém

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve věži vsetínského zámku bude nový protipožární systém. Těžkotonážní jeřáb dnes do podkroví zámku skrz otvor ve střeše instaloval velkou tlakovou nádobu, která bude pro nový systém zdrojem vody.

Článek

Takzvaný zhášecí systém nebude používat vodu, ale hustou vodní mlhu. „Ta při požáru omezí plameny a umožní bezpečně evakuovat návštěvníky, než dorazí hasiči. Na druhou stranu v případě planého poplachu nedojde ke zbytečnému vytopení celé zámecké věže a poškození dalších historicky cenných částí zámku,“ uvedl ředitel muzea Tomáš Vitásek.

Tlaková nádoba pojme 3000 litrů vody. „V případě požáru ji bude dodávat pod tlakem 8,5 baru do 18 hlavic rozmístěných v jednotlivých patrech věže. Součástí akce je rozvedení související elektroinstalace, úpravy pro zvýšení požární odolnosti konstrukcí a vytvoření druhé únikové cesty z věže,“ uvedl Jiří Koňařík, mluvčí Muzea regionu Valašsko, které zámek spravuje. Zhášecí systém bude dokončen v listopadu, náklady jsou tři miliony korun.

Instalace zhášecího systému je součástí druhé etapy rekonstrukce, která na zámku začala letos v červnu. Muzeum opravuje i zámeckou zeď a oba vchody do objektu. Práce si vyžádají celkově 11 milionů korun, financuje je Zlínský kraj, který je zřizovatelem muzea.

Zámek se postupně rekonstruuje od roku 2014. První etapa oprav stála zhruba 35 milionů korun, vedle stavebních úprav byly zbudovány nové depozitáře, stálá expozice nebo výstavní a vzdělávací prostory. Loni se dělaly repase oken.

Renesanční zámek byl postaven v prvním desetiletí 17. století na základech středověké tvrze z první poloviny 15. století na vyvýšenině pravého břehu řeky Bečvy. Později byl v 18. století několikrát přestavován a upravován, současnou klasicistní podobu získal vsetínský zámek v letech 1833 až 1834 za posledního šlechtického majitele Josefa z Wachtlerů.

Reklama

Doporučované