Hlavní obsah

Zámek Poláky na Chomutovsku se dočkal po 30 letech opravy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

U břehu Nechranické přehrady v malé obci Chbany na Chomutovsku se nachází lidmi téměř zapomenutý barokní zámek Poláky. Stavba, jejíž historie sahá do roku 1546, se po 30 letech chátrání dočkala rozsáhlé opravy.

Článek

Letos v lednu ji koupil Miloš Dempír, rekonstrukce zámečku pro něj znamená splnění snu i celoživotní dílo. Na zámku chce později i bydlet, zároveň ho chce ukázat veřejnosti, řekl ČTK.

„V době, kdy tu hospodařil státní statek, tak zámek nijak nepoškozovali. Nedocházelo tu k žádným modernizacím ani přestavbám. Díky tomu se zámek autenticky dochoval ve stavu z doby 1928, kdy byl naposledy upravován tehdejšími majiteli,“ uvedl Dempír. Stát zámek využíval 40 let před revolucí, po roce 1989 připadl v restituci zámek dědičkám, které ho prodaly. Právě kvůli pozdějším častým změnám majitelů zámek zchátral a stala se z něj jedna z nejohroženějších kulturních památek v republice.

Nový majitel se rozhodl šestnáctipokojový zámek opravit ve spolupráci s památkáři tak, aby vypadal jako ve 20. letech minulého století. Činí tak podle dochovaných fotografií exteriéru, interiér chce vybavit prvorepublikovým nábytkem po svých prarodičích. Teď doufá, že se mu podaří získat soubor kachlových kamen, které v minulosti odcizili vandalové. V zámku po nich zůstaly pouze začouzené stěny.

„Ale zůstala tady okna, dveře, parketové podlahy, štuková výzdoba i takové drobné detaily jako kování oken. Prvků výzdoby je tady strašně moc, takže je co zachraňovat a záchrana v podstatě přichází za pět minut 12,“ řekl majitel. Zámek je dnes podle něj na hranici své existence. V havarijním stavu jsou zejména střechy, majitel je zatím provizorně opravil.

S obnovou zámku Dempírovi pomáhají i dobrovolníci. Podařilo se jim odstranit letité porosty a vyčistit nádvoří od sutin. Pracují i na drobných renovacích a vrací zámecký park do původního stavu. Kromě parku a přilehlých staveb pro tehdejší služebnictvo patří ke stavbě i renesanční sklepení z 16. století.

Za čtyři roky by chtěl majitel po zajištění střech a stropů poprvé provést zámkem návštěvníky. Oprava ale bude trvat zhruba 20 let a vyjde odhadem na 35 milionů korun.

Reklama

Doporučované