Hlavní obsah

Ve vile Katuška v Benešově bude soukromá základní škola

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V nevyužité vile Katuška v Benešově by měla od září fungovat soukromá základní škola. S městem má uzavřenou smlouvu o pronájmu budovy i zahrady, před zahájením výuky ještě musejí vilu opravit dělníci.

Článek

V budově v Konopišťské ulici dříve sídlila základní a praktická škola, šlo však jen o ředitelství a učební prostory byly jinde. Proto je nutné interiéry vily upravit, aby mohly sloužit výuce. Zároveň je potřeba zpevnit strop nad prvním podlažím, který byl ze statického hlediska nevyhovující.

„Náklady jsou přes pět milionů korun, zapotřebí je hlavně změnit dispoziční uspořádání,“ řekl místostarosta Zdeněk Zahradníček (Volba pro Benešov).

Rekonstrukce budovy už podle Zahradníčka začala a měla by být hotová do konce srpna. „Probíhají rekonstrukční práce na náklady města a rada města v červnu schválila pronájem jak vlastní budovy, tak pozemku pro soukromou školu Aperto,“ dodal místostarosta.

Smlouva je zatím uzavřená na tři roky, v prvním roce by mělo školu navštěvovat kolem 15 žáků. Vila Katuška z roku 1894 dostala jméno po manželce jednoho z majitelů Kateřině Kuželové. V roce 1981 byla opravena a v zahradě vznikla přístavba, areál poté sloužil zvláštní škole.

Reklama

Související témata:

Doporučované