Hlavní obsah

Večerní zprávy Seznamu: Co potřebujete vědět večer 22. května

Večerní zprávy 22. 5. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stačí nám 15 minut vašeho času a budete mít přehled o tom, co se dnes stalo. V souvislostech, analyticky.

Článek

Večerní Zprávy vysílá TV Seznam v přímém přenosu. Pro lepší orientaci nabízíme časy jednotlivých příspěvků.

01:16 Kauza Seznamu: Pracoval pro dotační úřad, sám čerpal peníze na sociální byty

Už před časem jsme zjistili, že v Česku běží dotační projekty, pomocí kterých se dá pořídit byt v hodnotě milionu korun za pouhých 50 tisíc. Stačí si založit spolek, nabídnout, že bude objekt sloužit pro lidi v nouzi a jako sociální jej pět let provozovat. Nyní jsme našli muže, který patří k nejúspěšnějším žadatelům o tyto dotace. Přes tři spolky se mu podařilo čerpat 28 milionů korun. A sám na dotačním úřadě pracoval.

03:42 Změní protivládní demonstrace zákony?

Největší politická demonstrace za posledních sedm let. I tak lze pojmenovat včerejší akci na Václavském náměstí, kde se protesty za nezávislou justici včera přetavily v odmítání trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. Zaměřili jsme se na požadavky demonstrantů, na to, co obdobné protesty přinesly v minulosti. A představíme první změny, které v reakci na strach části občanů o justici zákonodárci připravili. Na stole je návrh, který zásadně ztíží možnost odvolat nejvyšší žalobce.

07:35 Šéf kontrolorů Kala a poslanci na služební cestě – a na Machu Picchu

Týdenní služební cesta do Peru, z toho tři dny v turistickém centru včetně výstupu na kultovní Machu Picchu. Tak vypadala podle Českého rozhlasu cesta devítičlenné skupiny poslanců kontrolního výboru a prezidenta NKÚ – ubytování, diety i letenky platil stát. Zjišťovali jsme, jak svého šéfa hájí Nejvyšíí kontrolní úřad. A do vysílání vstoupí autor zjištění, reportér Janek Kroupa. Co dalšího v Peru zjistil?

9:00 Pedofilie v římskokatolické církvi

Ve Varšavě se mimořádně sešli polští biskupové. Reagují na dokumentární film Nikomu to neříkej, který už desátý den otřásá Polskem. Pojednává o sexuálním zneužívání v polské katolické církvi. Konkrétní oběti popsali případy obtěžování, znásilňování i výhrůžek, že pokud promluví, příště budou na řadě jejich sourozenci. Biskupové nyní řeší, jak chránit oběti sexuálních predátorů.

11:45 Povodně v Česku

Mluvčí hasičů ze Zlínského kraje k povodňové situaci.

14:32 Ústavní činitelé jednali o EU

Budoucnost České republiky je spojena s Evropskou unií, uvedli dnes čeští ústavní činitelé ve společném záznamu, který zveřejnili po schůzce ke koordinaci zahraniční politiky. Česko má podle nich hrát v příštích měsících po volbách do Evropského parlamentu, které budou pro určování budoucnosti unie klíčové, aktivní, odpovědnou a sjednocující roli. V dokumentu se mluví i o kybernetické bezpečnosti, česko-čínských vztazích či rozšiřování sítě zastupitelských úřadů.

16: 44 Levné dřevo kvůli kůrovci

Krkonoše se potřebují urychleně zbavit zimou poničených stromů – na vině je obava z možného rozšíření kůrovce. Kvůli této hrozbě nabízí správa parku dřevo samozpracovatelům za symbolickou cenu. Kubík dřeva vyjde na 10 korun.

Reklama

Doporučované