Hlavní obsah

Vědce znervózňuje japonský supervulkán, mohl by zabít až 100 milionů lidí

Vědci zkoumají probouzející se supervulkán jižně od Japonska.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Japonští vulkanologové zjistili, že se pod hladinou moře poblíž jižního pobřeží ostrova Kjúšú možná probouzí dosud téměř neprozkoumaný supervulkán.

Článek

Supervulkány jsou považovány za jedno z největších nebezpečí, které příroda pro člověka nachystala. Po celém světě je jich několik a japonské vědce nyní zneklidnil jeden supervulkán ležící asi 60 kilometrů od japonského ostrova Kjúšú.

Nad hladinou moře dávají o supervulkánu vědět jen vrcholky kaldery Kikai. Pod kráterem dávno vybuchlé sopky se ale skrývá velké nebezpečí, obrovské množství magmatu plnící supervulkán Kikai. Jeho výbuch by podle vědců mohl zabít až sto milionů lidí.

Pravděpodobnost, že k erupci dojde v příštích sto letech, je ale jen jedno procento. Vyplývá to ze studie publikované v časopise Nature Scientific Reports.

Vědce zneklidnil obří sopečný dóm s 31 kubickými kilometry magmatu. Je asi 9,5 kilometru široký a mořské dno v průběhu historie zvedl už o 610 metrů. Vrchol jeho klenby leží pouhých 30 metrů pod mořským dnem.

?Dóm plný magmatu může být jen špičkou ledovce

Podle japonských vulkanologů samotný dóm vlastně nepředstavuje největší problém. Je totiž spíše poznávacím znakem většího množství magmatu, který na něj tlačí zespod.

Kikai už v minulosti explodoval několikrát. Před sedmi tisíci lety vulkán vychrlil na povrch asi 500 kilometrů krychlových magmatu. Vědci našli i důkazy dalších supererupcí, ke kterým došlo před 140 a 95 tisíci lety.

Ačkoliv je nyní pravděpodobnost katastrofické erupce malá, zůstávají vědci obezřetní a na další výzkum se vrhnou hned příští měsíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované