Hlavní obsah

Vědci zdigitalizovali záběry amerických jaderných testů. Mohou odhalit tajemství studené války

Záběry jaderných testů mohou odhalit tajemství studené války.

 

Reklama

Deset tisíc filmových kotoučů rychle podléhá zkáze. Za posledních pět let se vědcům podařilo řadu unikátních záběrů digitalizovat a zachovat pro budoucí zkoumání.

Článek

Pětašedesát let leželo v archivu kolem deseti tisíc filmových kotoučů se záznamy amerických jaderných testů z dob studené války.

Posledních pět let pracovali vědci, archiváři, filmoví experti, ale i počítačoví technici na jejich digitalizaci. Nyní Národní laboratoř Lawrence Livermorea část zdigitalizovaných záznamů, které byly odtajněny, zveřejnila na YouTube.

Podle jednoho z vědců, fyzika Grega Spriggse, bylo právě na čase - nitrocelulózové filmové kotouče jsou na pokraji rozpadu a brzy by byly nepoužitelné.

Vědci kromě digitalizace filmů zpracovávají i informace, které filmy přinášejí. Spousta z nich podle Spriggse nebyla v padesátých letech vůbec analyzována, svět se tak možná dozví některá zajímavá tajemství z počátku studené války. Vědci zároveň mohou znovu prověřit již zveřejněná data.

I podle jaderných testů se posouvají ručičky hodin, na kterých skupina jaderných vědců ukazuje, jak blízko je lidstvo ke svému zániku.

Jaderné testy, které jsou zachycené na filmových pásech, prováděla americká armáda mezi lety 1945 a 1962 v Mohavské poušti v Nevadě v USA nebo na izolovaných ostrovech v Tichém oceánu.

Reklama

Doporučované