Hlavní obsah

Vědcům přestává stačit stupnice hodnotící sílu tropických bouří

Síla bouří stále roste, vědcům už na to nestačí stupnice.Video: AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Takzvaná Saffir-Simpsonova škála má momentálně pět stupňů závislých na rychlosti větru. Pátý stupeň se blíží totální destrukci. Rostoucí síla, intenzita a doba trvání cyklonů však nutí vědce k možnému zavedení šestého stupně.

Článek

Šestý stupeň silové škály byl jedním z hlavních témat klimatické konference ve Wellingtonu na Novém Zélandu. Klimatolog a šéf vědeckého klimatologického oddělení na Penn State University Michael Mann se pro deník The Guardian vyjádřil ve smyslu, že je momentální hodnocení bouří zastaralé: „Z vědeckého hlediska by šestý stupeň mnohem lépe vyhovoval bouřím, které dosahují rychlosti 320 km/h. Navíc by to byl jasný důkaz o tom, že klimatické změny momentálně dávají vzniknout nejsilnějším bouřím v historii.”

Pátý stupeň byl shledán dostačujícím, protože kromě měřícího hlediska představoval destrukci domů a dalších infrastruktur. To však nadále neplatí díky bytelnějším materiálům a konstrukcím. Bouře navíc dosahují vyšších, dosud nevídaných rychlostí.

Záběry masivního cyklonu. Zemi bičoval rychlostí až 260 km/h

Takovým příkladem byl cyklon Winston, nejsilnější zaznamenaný cyklon na jižní polokouli, který v únoru 2017 zasáhl Fidži. K jeho síle pohybující se kolem 320 km/h se vyjádřil novozélandský ministr pro klimatické změny James Shaw: „Jediným důvodem, proč Winston nebyl označen za bouři šesté kategorie, je, že šestou kategorii nemáme. Do budoucna ji ale dost možná budeme potřebovat.”

Ne každý však tento názor sdílí. Jeden z vrchních vědců z Národního institutu pro vodní a atmosférický výzkum na Novém Zélandu Chris Brandolino tvrdí, že přidání nové kategorie je příliš jednoduchým řešením: „Jsem prvním z těch, kteří povzbuzují k přehodnocení vědy. Nicméně myslím, že bychom v této situaci měli volit holistický přístup. Měli bychom se dívat na celou škálu, možná ji kompletně předělat, nejen přidávat jednu kategorii.”

Něčí střecha mi přistála na zahradě, popisuje ničivý cyklon obyvatel Tongy. Silný vítr zničil i místní parlament

První velká tropická bouře sezony 2018 vznikla 3. února a byla pojmenována Gita. Zasáhla Nový Zéland, Fidži či Americkou Samou. Nejničivější dopady měla však na tichomořský stát Tonga. Vítr dosahoval rychlosti až 230 km/h. Gita způsobila rozsáhlé záplavy, ničila obydlí a na několik dní zastavila železniční i leteckou dopravu.

Reklama

Doporučované