Hlavní obsah

Věděl, že o Horáčkovi lže. Policie napsala, proč chce stíhat poslance KSČM

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Poslance KSČM Zdeňka Ondráčka chtějí policisté obvinit.

Reklama

Poslanec Zdeněk Ondráček řekl o bývalém kandidátovi na prezidenta Michalu Horáčkovi, že byl spolupracovníkem StB. A že byl vekslák. Teď má kvůli tomu problémy s policií.

Článek

Poslanci začnou na konci tohoto týdne řešit vydání komunistického poslance Zdeňka Ondráčka k trestnímu stíhání.

Policisté jej chtějí obvinit kvůli výroku na adresu bývalého prezidentského kandidáta Michala Horáčka. Toho poslanec KSČM označil během letošní kampaně za spolupracovníka StB a veksláka. Horáček pak podal trestní oznámení.

Jak zjistila redakce Seznam z policejního spisu, který dostali na stůl poslanci, vyšetřovatelé se opírají o zjištění, že Ondráček lhal naschvál. Tedy – že v době, kdy před novináři očerňoval Horáčka, věděl, že nemluví pravdu.

Poslanci, kteří měli možnost seznámit se s policejní žádostí, Seznamu řekli, že tím vyšetřovatelé zdůvodňují, že šlo o vědomý trestný čin.

Demonstrace proti jmenování Ondráčka do čele komise pro kontrolu GIBS:

Video: Seznam Zprávy

V té době již Horáček dávno zveřejnil na webu svůj spis se jménem Sázkař, který si na něj StB vedla. Textař a producent odmítá, že by s komunistickou Státní bezpečnostní spolupracoval. A neprokazuje to ani jím zveřejněný spis. Na webu pak předložil i čisté lustrační osvědčení. Na dokumenty se můžete podívat ZDE (externí link).

Foto: michalhoracek.cz

Titulní strana spisu vedeného tajnou policií na Michala Horáčka.

Redakce se Ondráčka ptala přímo, zda zveřejněné dokumenty znal. Komunista to odmítl komentovat. „Já se k tomu vůbec nevyjadřuji. To jsou věci, které musí provádět policie. Ať to dokazují,“ uvedl Ondráček.

Žádost o vydání poslance KSČM přišla do Sněmovny v polovině srpna. Poslanci začnou jeho kauzu řešit tento pátek. Imunitní a mandátový výbor se jím pak bude zabývat další týden, kdy byli do Sněmovny pozváni vyšetřovatel případu a státní zástupce.

Reklama

Doporučované