Hlavní obsah

Vedení Pardubic chce regulovat parkování na celém území města

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vedení Pardubic plánuje, že parkování na celém území města bude regulované. Neznamená to ale, že obyvatelé města budou všude platit parkovací poplatek, řekl ČTK náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Článek

Výnos z parkování není podle něj primární hledisko.

„Chceme zajistit, aby pro každého bydlícího nebo pracujícího bylo parkovací místo. Cílem není zabránit parkování, ale poskytovat je spravedlivě,“ uvedl Kvaš. Podle něj by se například na sídlištích museli lidé s trvalým pobytem registrovat do systému. Za první auto na bytovou jednotku by se platil zřejmě jen registrační poplatek.

Podle Kvaše bude nutné přesvědčit obyvatele města, že systém je potřebný. Například na sídlišti Dubina v noci stojí o deset až 20 procent více aut, než je kapacita parkovišť. „Realita je neúnosná, něco se s tím dělat musí,“ uvedl Kvaš.

Pardubice vloni v květnu spustily nový systém parkování, ceny parkovného se po mnoha letech výrazně změnily. Zvýšily se za první hodinu, někde i za každou další hodinu, a to dost progresivně. V užším centru vyjde parkování až na 50 korun za hodinu. Nově bylo zpoplatněno stání na parkovišti u Automatických mlýnů. Město také zřídilo záchytné parkoviště v bývalých Masarykových kasárnách, kde stojí celodenní stání pět korun. Magistrát rovněž zpřísnil podmínky pro parkovací karty rezidentům, musejí mít v placených zónách trvalé bydliště. Roční poplatek 1200 korun zůstal stejný. Zatím jsou zpoplatněny tři zóny v širším centru města.

Podle Kvaše se současný systém parkování celkově osvědčil. Lokálně by se mohly udělat jen dílčí úpravy.

Reklama

Doporučované