Hlavní obsah

Veletrh CES opět ovládli roboti. Pod záplavou hraček se ale objevily i opravdové trendy

Končí CES v Las Vegas. Co přinesl a ukázal?Video: Pavel Cyprich, Jan Marek, AP

 

Reklama

Zástupy robotů na veletrhu CES ve Vegas nechybí žádným rokem. Ne vždy a ne všichni ale mají takový potenciál, aby se předvedli i mimo převážně davy bavící výstavy. Ve spotřební elektronice se vývoj podle odborníků zastavil třeba na nedostačující inteligenci. Budoucnost by ovšem mohli mít doručovací roboti. Jsou podobní samořiditelným autům, které na veletrhu také dostala prostor, stejně tak jako slibné ohebné displeje a chytrý překladatel.

Článek

Veletrh spotřební elektroniky v Las Vegas je znovu plný robotů. Jsou zde roboti kteří chodí, mluví, nalévají pivo či hrají ping-pong, ale dokážou i jiné speciální úkoly. Nedá se však očekávat, že by se brzy objevili také v běžných domácnostech, píše agentura AP.

Jiné představené technologické novinky by ale mohly najít užitečné uplatnění v praxi. Vedle chytrého překladače Googlu se letos opět ukázaly i ohebné displeje, které daly vzniknout také unikátní vysouvací televizi od LG. Objevila se rovněž samořiditelná auta, o kterých se mluví už několik let.

Robotická obsluha může najít využití například i na vánočních večírcích jako u firmy Continental.Video: Continental

Proč není tak snadné prorazit s domácími roboty?

Většina podniků na výrobu domácích robotů skončila, částečně kvůli tomu, že je velmi obtížné a náročné navrhnout je tak inteligentní, aby byli pro uživatele užiteční, řekl agentuře AP Bilal Zuberi z firmy rizikového kapitálu orientované na robotiku Lux Capital. To však nezastavilo firmy, aby se dále snažily přicházet s novými nápady a věcmi.

Technický analytik firmy Forrester Frank Gillett dává některým naději. Podle něj mají šanci roboti s určitým specifickým zaměřením, jako je úprava trávníků nebo dodávka cheeseburgerů. Některé takové zajímavé specialisty mají i na veletrhu.

Doručovací boti naději mají

K vidění na CES je mnoho robotů určených pro dodávku zboží. Podle Zuberiho mají tito roboti nejslibnější budoucnost, vidí v nich podobnost právě se zmíněnými samořídícími auty. I tak je těžké říct, jak to s nimi bude vypadat za několik let.

Segway Robotics představila svého Loomo Delivery – kancelářského robota s koly, který může převážet dokumenty z jednoho patra do druhého. Umí se vyhnout překážkám a nastoupit do výtahu.

Podobného kancelářského kurýra nazvaného HolaBot představila čínská firma Shenzhen Pudu Technology. Firma již v Číně prodává robota PuduBot, který vypadá jako police na kolečkách a funguje v rušných restauracích jako robotický číšník.

Robot firmy Robby Technologies zase může cestovat po chodníku jako „obchod na kolečkách“. Firma se nedávno spojila s firmou PepsiCo a dodává občerstvení v kampusu jedné univerzity v Kalifornii.

Roboti kamarády nejen lidem, ale i mazlíčkům

Některé firmy, například Varram, si myslí, že robotického kamaráda potřebují i nejlepší přátelé lidí – domácí zvířata. Varram upozorňuje, že některá domácí zvířata trpí obezitou a depresí a strachem z odloučení. Jejich robot je v podstatě pohyblivý dávkovač pamlsků, který motivuje mazlíčky, aby ho honili. Na jedno nabití vydrží robot až deset hodin, dost času na to zabavit mazlíčka, než se páníček vrátí domů.

Umělá kontrola a společnost také seniorům

Samsung představil svého robota Bot Care, který je určen k tomu, aby kontroloval prarodiče. Pohybující se robot umí mluvit a na černé obrazovce má dvě digitální oči. Je schopen sledovat léky, které si senioři berou, měřit krevní tlak, a pokud zjistí pád, zavolá záchranku.

Jen tak pro radost

A samozřejmě na veletrhu nechybí ani robot, který má jeden cíl – dělat svému majiteli radost. Lovot sice nemůže vést dlouhé konverzace, ale je společenský. Přiblíží se k lidem, takže na něj mohou reagovat, a má v sobě senzory, které reagují na dotyk a objetí.

Reklama

Doporučované