Hlavní obsah

Velká Británie přišla o status páté největší ekonomiky světa

Británie přišla o post páté největší ekonomiky světaVideo: Johana Trešlová, EBS, PRU, UK POOL, AP

 

Reklama

Britský ministr financí ve středu oznámil, že Británie již nepatří mezi pětici největších ekonomik na světě. O tento post ji připravila Francie. Podle Mezinárodního měnového fondu se bude rozestup mezi Británií a dalšími státy v následujících letech dále zvětšovat.

Článek

Ministr financí Philip Hammond informoval o tom, že Británie přišla o místo páté největší světové ekonomiky. Oznámil to s odvoláním na předpověď Mezinárodního měnového fondu. Podle toho by do konce roku 2017 měla Velkou Británii v žebříčku nejsilnějších ekonomik předběhnout Francie. Stane se tak poprvé od roku 2013. Odstup mezi Británií a ostatními státy by se měl během roku 2018 dále zvětšovat.

Britský úřad pro rozpočtovou odpovědnost snížil předpokládaný letošní růst ze 2 procent na 1,5 procenta. V dalších letech by pak měl růst ekonomiky dále zpomalovat zhruba o desetinu procenta ročně. Jedná se pravděpodobně o jeden z dalších důsledků brexitu. Od roku 2016, kdy se Britové rozhodli opustit Evropskou unii, se Velká Británie potýká s oslabenou librou. Britové nadále méně utrácejí a ceny prudce rostou.

Pro antievropské politiky je tak stále těžší dokazovat veřejnosti, že Británie bude silnější bez Evropské unie. Naopak se dále oslabuje její pozice před vyjednáváním o podmínkách brexitu. Vystoupit má přitom už v březnu 2019. V témže roce by se pak v žebříčku největších ekonomik světa měla před Británii i Francii dostat Indie.

Reklama

Související témata:

Doporučované