Hlavní obsah

Velké chvění na zdravotnictví. Po Rážové je v ohrožení i náměstek Černý

Foto: ČTK

Vladimíra Černého znají lidé z tiskových konferencí, kde ukazoval naplněnost lůžek pacienty s covidem-19.

Reklama

Jeden z hlavních aktérů boje proti epidemii, koordinátor lůžkové péče Vladimír Černý, nedostal funkci náměstka ministerstva zdravotnictví pro zdravotní péči – i když vyhrál výběrové řízení a bylo oznámeno jeho jmenování.

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve středu připustil, že chystá výměnu na pozici hlavní hygieničky. Kromě Jarmily Rážové, která je zároveň Blatného náměstkyní, se musí o své postavení obávat také další člen vedení ministerstva – Vladimír Černý.

Ještě nedávno to vypadalo, že se tento expert na intenzívní medicínu posune na prestižnější pozici. Z jeho plánovaného nástupu do funkce odborného náměstka ale tento týden sešlo.

Černý v poslední době čelí kritice. Například epidemiolog Rastislav Maďar mu dává za vinu, že koronavirus podceňuje a je zastáncem „promořování“.

Podle zdrojů Seznam Zpráv ale Černého pozici ohrožuje hlavně nepřízeň premiéra Andreje Babiše.

Černý je jednou z klíčových postav, které řeší epidemii koronaviru. Vede Klinickou skupinu covid-19 a má na starosti dostatek lůžkové péče během pandemie. Po nástupu Jana Blatného do čela ministerstva zdravotnictví se stal jeho politickým náměstkem.

Začátkem března se pak měl Černý přesunout do funkce náměstka, který vede sekci pro zdravotní péči. V pondělí dostali zaměstnanci ministerstva dokonce oficiální e-mailovou zprávu z personálního oddělení, že byl do této pozice jmenován.

E-mailová zpráva o jmenování Vladimíra Černého, kterou v pondělí dostali zaměstnanci ministerstva zdravotnictví.

Ve skutečnosti však Černý novou funkci stále nemá, zůstává jen politickým náměstkem. O jeho problémech napsal také Zdravotnický deník.

Blatný „stopku“ pro Vladimíra Černého nevysvětlil. Po středečním jednání vlády ministr pouze řekl, že Černý je politickým náměstkem. Mluvčí ministerstva později na dotaz Seznam Zpráv doplnila, že Černý „je zároveň pověřen částí agendy sekce zdravotní péče“.

Sám Černý na dotazy redakce nereagoval.

Jakým způsobem se jeho jmenování zadrhlo, není zřejmé. Podle informací redakce nakonec Černého jmenování nepodepsal státní tajemník ministerstva Stanislav Měšťan.

Jde o neobvyklou situaci. Zákon o státní službě, kterým se obsazování funkce náměstka pro zdravotní péči řídí, nepočítá s tím, že by vítěz výběrového řízení nebyl na služební místo jmenován.

Černý, který také vede jednu z klinik Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, se dostal v posledních týdnech více do pozornosti kvůli náporu pacientů s covidem-19 na nemocnice. Některé jeho projevy v médiích vyvolaly kritické ohlasy, například když se začátkem února skepticky vyjádřil o nabídce Německa na převoz pacientů z Chebu.

Rozhodující je však postoj premiéra Babiše. Minulý týden premiér podle zdrojů Seznam Zpráv dokonce požadoval, aby Černý z vedení ministerstva odešel úplně.

Babiše například rozzlobilo, když Klinická skupina covid-19 v čele s Černým přednedávnem nepodpořila masivní nákupy léků, které mají zmírňovat průběh nemoci covid-19. Jde hlavně o lék bamlanivimab od firmy Eli Lilly a další neregistrovaný lék od firmy Regeneron.

„Mě dost mrzí, že klinická skupina ministerstva zdravotnictví se k těmto lékům staví velice rezervovaně,“ prohlásil premiér v pátek 26. února po návštěvě Thomayerovy nemocnice.

Podle Babiše mělo Česko nabídku na nákup 10,5 tisíce kusů bamlanivimabu, ministerstvo zdravotnictví ale na základě rozhodnutí klinické skupiny objednalo jen 2,5 tisíce.

„Já si myslím, že je to chyba. A podobné to bylo s Regeneronem, kde jsme měli možnost nakoupit 20 tisíc dávek, takže v tomhle směru si myslím, že klinická skupina ministerstva by měla slyšet i na odborné znalosti lidí přímo z jednotek intenzivní péče,“ uvedl premiér.

Ministr Blatný přitom v minulosti označil Černého za svého velmi blízkého a spolehlivého spolupracovníka.

„Moje snaha je mít tam člověka, který je spojený se mnou, kterému věřím, na kterého se mohu spolehnout. Tím dobrým člověkem je pan profesor Černý, který se už delší dobu pohybuje na ministerstvu. A myslím si, že je skvělým odborníkem. Prokázal to i v rámci klinické skupiny, která se podílí na práci centrálního řídícího týmu,“ řekl Blatný v listopadovém rozhovoru pro ČT24, kde poprvé oznámil, že Černý nastoupí na místo politického náměstka místo Lubomíra Chudoby.

Od nástupu Blatného odešlo z funkce několik vysokých ministerských úředníků. Kromě bývalého náměstka pro zdravotní péči Aleksiho Šeda a Lubomíra Chudoby to byla také další náměstkyně Alena Šteflová. Blatný ji odvolal poté, co vyšlo najevo, že se nechala přednostně očkovat ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ). Šteflová ale na ministerstvu zůstala.

Kvůli přednostnímu očkování v lednu odstoupil také šéf SZÚ Pavel Březovský. Ve stejném měsíci rezignoval hlavní koordinátor očkování proti koronaviru Zdeněk Blahuta. Jak se nedávno ukázalo, vadilo mu neustálé vměšování Babiše do jeho agendy.

Reklama

Doporučované