Hlavní obsah

Velký bratr spouští indickou pobočku. Země chystá plošný kamerový systém na rozpoznávání obličejů

Foto: vpnsrus.com

Technologii rozpoznávání obličejů hodlá Indie implementovat do nového kamerového systému.

Reklama

Indie díky novému kamerovému systému zlepší svou schopnost vystopovat pohřešované lidi nebo hledané zločince. Ochránci lidských práv a technologičtí odborníci ale varují, že zvýšený dohled bude znamenat masivní ztrátu soukromí.

Článek

Užití kamerové technologie je podle indických úřadů snahou o „modernizaci policejního aparátu, shromažďování informací, identifikaci zločinců a ověřování identity“. O chystaném opatření píše katarská Al-Džazíra.

Indie se tak pravděpodobně zařadí po boku Číny, kde už podobný kontroverzní systém funguje. Čína kromě identifikace kriminálníků využívá kamerový systém například ve školách, kde měří aktivitu studentů, nebo v metru. V některých stanicích se mohou starší lidé identifikovat pomocí svého obličeje, ověřit tak svůj věk, a využít dopravní prostředek zadarmo.

Zatím nejsou k dispozici informace o tom, kdy přesně Indie systém spustí, jaká data bude sbírat, případně jak dlouho je hodlá archivovat.

„Je to masivní sledovací systém, který shromažďuje data na veřejných místech, aniž by k tomu byl nějaký zásadní důvod,“ sdělil pro Al-Džazíru Apar Gupta z neziskové organizace, která bojuje za svobodu indického internetu.

„Bez právní ochrany dat a jasného rámce elektronického dohledu, může dojít k naprosté sociální kontrole,“ dodal Gupta. „Je velmi znepokojivé, že technologie se využívá jako prostředek státní moci.“

Technologie rozpoznávání obličejů už od minulého roku funguje například na vybraných indických letištích. Podle tamní policie se podařilo lokalizovat jen za pár dní téměř tři tisíce ztracených dětí.

Technologická firma Comparitech, která v nedávném průzkumu zařadila indická města Nové Dillí a Čennai mezi nejvíce kamerami sledovaná města na světě, nicméně tvrdí, že existuje jen „velmi malá korelace mezi počtem veřejných kamer a kriminalitou či bezpečím“.

Podle indických úřadů je v každém případě zapotřebí posílit vliv policie. V zemi jsou totiž bezpečností složky ve velkém nepoměru ke zbytku obyvatel. Na každých 100 tisíc Indů přichází pouhých 144 policistů.

Reklama

Doporučované