Hlavní obsah

Ventilátory CoroVent míří do českých nemocnic, ČVUT mapuje poptávku

Jak funguje CoroVent.Video: COVID19CZ

 

Reklama

Plicní ventilátory CoroVent, vyvinuté letos na jaře v bleskovém tempu za peníze z veřejné sbírky, míří do českých nemocnic. ČVUT dnes na ně spouští speciální poptávkový web.

Článek

„Stránka s poptávkovým systémem pro nemocnice začne fungovat v úterý po poledni,“ řekl pro Seznam Zprávy rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Univerzita, která je partnerem projektu, už podle rektora registruje zájem několika nemocnic. „Čekáme, že potřeba bude ve stovkách kusů. Jen nemocnice v Třebíči projevila zájem o dvacítku CoroVentů, předpokládám zájem hlavně z podobných menších nemocnic,“ dodal Petráček.

CoroVent

Plicní ventilátor vyvinutý týmem profesora Karla Roubíka na ČVUT.

Sériovou výrobu zajišťuje firma MICoMedical, součást rodinné skupiny MICo Group z Třebíče.

Rozjezd sériové výroby byl financován z veřejné sbírky zorganizované sdružením COVID19CZ.

Ventilátor získal v srpnu certifikaci pro urgentní použití od amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv FDA.

Certifikační řízení pro standardní užití na evropských trzích probíhá, podle majitele skupiny MICo Jiřího Dennera je reálné certifikaci získat v první půli roku 2021.

České nemocnice zatím mohou CoroVenty používat na základě individuálních výjimek Ministerstva zdravotnictví.

O obecné povolení k nasazení CoroVentů v mimořádné situaci nouzového stavu požádalo MICo minulý týden.

Kromě plicních ventilátorů budou moci zdravotnická zařízení na webu ČVUT žádat také o dodávku speciálních obličejových masek CovMask, které na jaře podobně jako ventilátory vyvinuli univerzitní odborníci. ČVUT má těchto masek k dispozici zhruba sedm tisíc, část jich chce distribuovat nemocnicím společně s CoroVenty, část je připravena dodávat samostatně.

Ventilátory CoroVent vyvinul na jaře ve zrychleném tempu tým z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT vedený profesorem Karlem Roubíkem. Na vývoj a rozjezd sériové výroby v třebíčské firmě MICoMedical přispěly desítky dárců v dobročinné sbírce zorganizované dobrovolnickou platformou COVID19CZ. Češi na CoroVenty v březnu vybrali během 24 hodin neuvěřitelných 14 milionů korun.

Jen na výjimku

Firma MICo za peníze od dárců vyrobila 182 ventilátorů, které ale zatím zůstávají ležet v jejím třebíčském skladu. Přestože CoroVent získal už v srpnu certifikaci pro urgentní použití od amerického úřadu FDA, české nemocnice tyto přístroje zatím používat nemohly, protože certifikace pro český či evropský trh dokončena není. Nemocnice proto k nasazení CoroVentu potřebují výjimku udělovanou Ministerstvem zdravotnictví za přesně vymezených podmínek.

Nouzový stav ale nyní cestu CoroVentů do nemocnic usnadňuje: „Hned po jeho vyhlášení jsme minulý týden podali na Ministerstvo zdravotnictví žádost o schválení CoroVentů pro urgentní použití v České republice, čekáme na schválení. Mimo výjimečný stav nemělo smysl žádost podávat,“ říká Jiří Denner, majitel skupiny MICo, do nějž MICoMedical patří.

Denner předpokládá, že ministerstvo povolí českým špitálům CoroVenty během několika dní. A na základě poptávky registrované na dnes rozbíhaném webu ČVUT pak začne jejich distribuce do nemocnic.

PPF fakultním nemocnicím

Každopádně první padesátka CoroVentů už zamířila do šesti fakultních nemocnic v Praze, Plzni a Hradci Králové. Ústavům, které si už dříve samy individuálně požádaly o ministerskou výjimku pro nasazení CoroVentů, je darovala skupina PPF. Od počátku byla jedním z partnerů projektu, na jaře se podílela na dokončení vývoje a rozjezdu výroby CoroVentů.

„Padesát ventilátorů pro fakultní nemocnice jsme vyrobili na základě objednávky od PPF nad rámec oněch 182 kusů financovaných z veřejné sbírky,“ vysvětluje Denner.

Podle rektora Petráčka se dá čekat, že poptávka po ventilátorech zaplacených z veřejné sbírky přesáhne 182 připravených přístrojů. ČVUT proto jedná o finančním podílu na další výrobě s hejtmany jednotlivých krajů.

Z nemocnic se ozývají hlasy, že zdravotnictví při náporu covidu-19 může mít větší problém se zajištěním odborného personálu schopného obsluhovat plicní ventilátory než se samotnými přístroji. Podle Petráčka se ale s distribucí CoroVentů do nemocnic chystá i zaškolování sester pro provoz CoroVentů.

Zaškolovací tým posílí

„Máme propracovaný zaškolovací systém včetně virtuálního modelu, na kterém se dá dobře demonstrovat, jak se s CoroVentem pracuje. Samo jeho ovládaní je přitom jednoduché,“ říká rektor ČVUT. Zaškolovací tým pro ventilátory je zatím čtyřčlenný, univerzita ale pracuje na jeho rozšíření.

MICoMedical, do něhož v létě vstoupila jako strategický partner korejská korporace KHIND, vyrábělo dosud CoroVenty jen pro zahraniční trh.

„Urgentní“ certifikaci americké FDA akceptuje většina zemí v Severní a Jižní Americe, Austrálie a některé asijské státy. Třebíčská firma nyní pracuje na dodávce 80 CoroVentů pro Latinskou Ameriku, další kontrakt na 350 ventilátorů je podle Dennera těsně před podpisem. „Dolaďujeme už jen procesní detaily, ale zatím nemohu klienta jmenovat,“ řekl šéf MICo Group.

Reklama

Doporučované