Hlavní obsah

Věřím, že podzimní volby přežijeme, říká Schwarzenberg o TOP 09

Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem o budoucnosti TOP 09

 

Reklama

Miroslav Kalousek je nejvíc pomlouvaný politik v zemi, říká čestný předseda TOP 09 v rozhovoru pro Seznam.

Článek

V prosinci oslaví Karel Schwarzenberg 80. narozeniny. A když všechno půjde podle plánu, bude v té době čerstvě zvoleným poslancem Sněmovny. „Budu kandidovat, pokud mě bude strana milovat," říká o říjnových volbách zakladatel a čestný předseda TOP 09.

O to, že by snad TOP 09 neměla o jeho služby zájem, nemusí mít obavy. Veterán české politiky je pro ni stále nenahraditelný, i když stranu jako řádný předseda už rok řídí Miroslav Kalousek.

Sedm let po svém vzniku se TOP 09 nenachází zrovna v nejlepší kondici. Ve svých prvních volbách v roce 2010 získala TOP 09 senzačních 16,5 procenta. V říjnu 2013 to bylo ještě 12 procent. Teď jí průzkumy předpovídají tvrdý boj o překonání pětiprocentní hranice a setrvání ve Sněmovně.

Nejnovější průzkum: TOP 09 mimo Sněmovnu

ANO - 87 křesel

ČSSD - 39 křesel

KSČM - 33 křesel

ODS - 25 křesel

KDU-ČSL - 16 křesel

TOP 09 by se ziskem 4,6 % hlasů skončila mimo Sněmovnu

(Zdroj: přepočet na mandáty z volebního modelu agentury STEM, leden 2017)

„Zůstali jsme konzistentní, což nemůžu tvrdit o všech ostatních stranách. My jsme po celou dobu byli proevropští a nevyžívali se kritikou Bruselu, evropských institucí, Merkelové nebo kohokoliv jiného. Nezařadili jsme se do svorného kruhu, jenž nadával muslimům a který viděl největší ohrožení České republiky v těch pár utečencích, již se sem neradi dostali a hned odtud chtěli odejít," vysvětluje si důvody poklesu popularity své strany Schwarzenberg.

A zastává se také svého nástupce v čele TOP 09. „Kalousek je nejvíc pomlouvaný politik v této republice. Táhne se to s ním od té doby, kdy sloužil, jak on říká, jako zbrojnoš Josefa Luxe," tvrdí Schwarzenberg. „Jedinou neřest, kterou na něm pozoruji, je, že miluje opery."

Pusťte si také další část rozhovoru s Karlem Schwarzenbergem: Co radí tomu, kdo se chce stát příštím prezidentem.

Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem o prezidentské volbě

Reklama

Související témata:

Doporučované