Hlavní obsah

Větrná bouře v Evropě už zabila devět lidí, letiště v Amsterodamu zastavilo provoz

Silný vítr v Evropě si vyžádal už čtyři obětiVideo: AP

 

Reklama

Evropa čelí větrné bouři. Kvůli ní zemřelo už devět lidí. Letiště v Amsterodamu zastavilo provoz a desetitisíce domácností zůstaly bez elektřiny.

Článek

Devět obětí si již vyžádala větrná bouře v Evropě. Čtyři mrtvé hlásí Německo, tři Nizozemsko a po jednom Belgie a Itálie. V Nizozemsku zabily padající stromy už tři lidi. Například na východě země v obci Olst zahynul pod zlomenou větví 62letý muž, v nedalekém Enschede strom spadl na vůz a zabil jeho řidiče.

Dalšího řidiče zabil vyvrácený kmen v Belgii, asi 35 kilometrů jižně od Bruselu. Ve městě Crotone na jihu Itálie zahynul muž, jenž vylezl na střechu domu, aby zkontroloval, jaké škody silný vítr napáchal. Poryv větru jej ale shodil dolů. V Římě utrpěla zranění dívka, na kterou spadly tašky ze střechy školní budovy.

Nizozemská metropole ruší lety

Amsterodamské letiště Schiphol ve čtvrtek před polednem zrušilo kvůli vichřici veškeré lety. Bylo tak zrušeno nejméně 260 dopravních spojů. Omezení se dotklo i spojení s Prahou. Orkán v Nizozemsku dosáhl v poryvech rychlosti až 140 kilometrů za hodinu.

Padající stromy blokují silnice a ničí elektrická vedení na mnoha místech. Větrná bouře zasáhla i Rakousko, Rumunsko, Švýcarsko nebo Británii, kde je asi devětapadesát tisíc domácností bez elektřiny.

Reklama

Doporučované