Hlavní obsah

Většina samoplátců do lázní nesmí. Protiústavní, zlobí se provozovatelé

V Mariánských Lázních je prázdno… a do značné míry to tak zůstane i nadále. Martin Plachý, viceprezident Svazu léčebných lázní a spolumajitel lázeňské skupiny Royal Spa, vysvětluje, co se od 3. května změnilo. Kdo smí do lázní a za jakých podmínek.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Většina samoplátců se v lázních nebude moci léčit ani v květnu. Svaz léčebných lázní mluví o diskriminačním zákazu Ministerstva zdravotnictví a zvažuje žalobu. SZ Byznys to řekl Martin Plachý, viceprezident svazu.

Článek

Česko od pondělí 3. května dál rozvolňuje tvrdá pandemická opatření. Někteří mají vidinu obnovení fungování jejich byznysu v příštích týdnech. Některé obory však naopak mluví o diskriminaci ze strany státu. Jedním z takových je lázeňství.

„Jen k nám do různých zařízení mohlo v pondělí nastoupit 500 samoplátců, kteří čekají na povel, že mohou přijet. Nakonec jich nastoupilo pouze 25,“ říká pro Seznam Zprávy Martin Plachý, šéf lázeňské skupiny Royal Spa, která poskytuje péči v Luhačovicích nebo Mariánských Lázních.

Samoplátci jen do tří měsíců po infekci

Příjezd pacientů, kteří si léčbu v lázních hradí z vlastních prostředků, sice vláda od 3. května povolila, jde ale pouze o samoplátce po prodělaném covidu-19 do 90 dní po infekci.

„S rozhodnutím Ministerstva zdravotnictví zásadně nesouhlasíme. Žádná jiná zdravotní péče není omezena, natož podle způsobu úhrady. Je absurdní, že péče o tělo je umožněna s testem, ale lidem, kteří nedosáhnou na úhradu léčení své nemoci z pojištění, se odpírá nárok na zdraví, pokud neprodělali covid-19,“ zdůrazňuje Eduard Bláha, prezident Svazu léčebných lázní ČR.

Svaz léčebných lázní

  • Vznikl jako zájmové profesní sdružení léčebných lázní v roce 1995 s cílem udržet a garantovat léčebnou úroveň těchto lázeňských společností. Je partnerem i oponentem Ministerstva zdravotnictví ČR.
  • Sdružuje 44 členů, z toho 42 léčebných lázní, které tvoří více než dvě třetiny všech lázeňských lůžek v zemi a které představují 95 procent veškeré lázeňské léčby hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Léčebné lázně k léčbě využívají místní přírodní léčivý zdroj schválený ministerstvem zdravotnictví, což tato zařízení odlišuje od ostatních lázní či ubytovacích zařízení umístěných v lázeňských místech.
  • Je členem Evropského svazu lázní (ESPA) se sídlem v Bruselu, jehož hlavním krédem je udržet léčebné lázeňství napříč Evropou a garantovat jeho kvalitu.

Zdroj: SLL

„Někteří vládní představitelé navíc veřejnost doslova klamou, když ve svých prohlášeních uvádějí, že je lázeňská léčebně-rehabilitační péče jako součást dalšího rozvolňovacího balíčku povolena. Bohužel už neuvedli, že jenom pro úzkou skupinu lidí,“ vysvětluje Martin Plachý, viceprezident Svazu léčebných lázní.

„Zmatení zájemci o lázně pak své roztrpčení z toho, že se do lázní na samopláteckou léčbu nedostanou, obracejí proti provozovatelům lázní. Smutné je, že důvodem pro umožnění léčby není ani zdravotní indikace pacienta,“ dodává.

Argumentuje tím, že právě léčebné lázně investovaly spoustu peněz do přísných opatření a navíc se z nich často stala velká testovací centra na přítomnost viru pro široké okolí.

Svaz léčebných lázní zvažuje žalobu

Pojišťovny podle svazu chronickým pacientům léčení hradí jen jednou za dva roky, proto si lázeňskou léčbu v mezidobí hradí z vlastních prostředků. To ale už dva měsíce nemohou. Navíc není zřejmé, kdy to možné bude.

Rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví považuje Svaz léčebných lázní za frustrující a protiústavní. Zákaz přímé úhrady podle něj v praxi některým lidem odepírá přístup ke zdravotní péči. „Zvažujeme žalobu na Ministerstvo zdravotnictví k Nejvyššímu správnímu soudu. Problém je malinko formální, že vláda jednou až dvakrát týdně vydává nová a nová vládní opatření. To znamená, že vy podáte žalobu proti opatření, ale ve čtvrtek vyjde nové a vy musíte podat žalobu novou,“ vysvětluje Martin Plachý, šéf Royal Spa a viceprezident SLL.

Ministerstvo nereaguje

Ministerstvo zdravotnictví se Svazem léčebných lázní nekomunikuje, tvrdí Martin Plachý. Na dopisy svazu neodpovídá. Na dotaz SZ Byznys mluvčí resortu Jana Schillerová také neodpověděla, přestože na odpověď měla několik dní. Přes sliby, že odpověď pošle, se po mnoha urgencích a dotazech nakonec omezila na strohou odpověď, kde vyjmenovává, které skupiny do lázní smí:

„Do lázní mohou nadále všichni pacienti, kterým léčebný proces hradí zdravotní pojišťovna. Dále samoplátci po prodělaném onemocnění covid-19, od kterého neuplynulo více než 90 dnů. Vláda v pondělí 3. května schválila, že lázně mohou využívat také samoplátci, kteří jsou očkovaní proti covid-19,“ napsala redakci mluvčí ministerstva. Reakci resortu na slova svazu, že opatření je diskriminační, ani po několika dnech neodpověděla.

Zástupci lázní nechápou, proč někteří mohou poskytovat své služby, jiní ne. Srovnávají se například s kadeřníky.

„Pro nás je to těžko pochopitelné. Péče o tělo je dovolena, péče o zdraví nikoliv. U podniků stačí testování zaměstnanců, ale pro léčbu či zlepšení zdraví v lázních není pravidelné testování pacientů i zaměstnanců lázní dostatečné,“ zlobí se šéf svazu Eduard Bláha, který působí v Léčebných lázních Jáchymov a Lázních Luhačovice.

Léčebné lázně, které jsou registrovanými zdravotnickými zařízeními a poskytují lázeňskou léčebnou rehabilitaci samoplátcům i pojištěncům, nesmí přijímat k léčbě samoplátce od počátku března.

Reklama

Doporučované