Hlavní obsah

Vězeň Rath by chtěl léčit covid, třeba i na svobodě

Foto: Profimedia.cz

V červnu roku 2019 Vrchní soud v Praze odsoudil Davida Ratha k sedmi letům za mřížemi a peněžitému trestu ve výši 10 milionů korun. Důvodem byly korupční zakázky na opravu hostivického gymnázia a zámku v Buštěhradě.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že Vězeňská služba chystá využití lékařů-vězňů v době pandemie. Exposlanec Petr Kott už do brněnské vězeňské nemocnice odjel, bývalý hejtman David Rath by jej rád následoval.

Článek

Osud svedl bývalého hejtmana ČSSD Davida Ratha a soudce Zdeňka Sováka do stejného vězeňského areálu v pražské Ruzyni. Rath si odpykává trest za uplacené zakázky, Sovák nastoupil do vazby, protože podle policie slíbil za úplatu pomoc firmě Metrostav k nižšímu trestu - právě v jedné z Rathových kauz.

Je však možné, že v útrobách věznice se ti dva ani nepotkají. Generální ředitelství Vězeňské služby podle zjištění Seznam Zpráv chystá plán, jak v době covidové pandemie využít praxe a zkušeností vězňů-lékařů.

Ti by se mohli stáhnout do vězeňských nemocničních zařízení v Praze na Pankráci a v Brně, aby zde mohli pomáhat s léčbou nakažených trestanců. Týká se to tedy i bývalého středočeského hejtmana, který byl před nástupem „do basy“ v roce 2019 praktikujícím lékařem.

„Tento způsob zaměstnávání odsouzených lékařů připravujeme,“ potvrdila mluvčí generálního ředitelství Vězeňské služby Petra Kučerová.

Seznam Zprávy zjistily, že do brněnské vězeňské nemocnice se před několika dny už vypravil jiný čelní aktér Rathova případu, exposlanec ODS Petr Kott. Redakci to na dotaz potvrdil Kottův advokát Tomáš Sokol.

V současné době je ve výkonu trestu deset vězňů s profesí lékaře. „Upřesňuji, že je možné, že někteří tuto činnost nemohou v souladu s rozhodnutím soudu vykonávat. Covidová centra v našich obou nemocnicích fungují bez problémů. K dnešnímu dni evidujeme z celkového počtu necelých 20 tisíc vězněných osob 653 pozitivních,“ dodala mluvčí Vězeňské služby Kučerová.

Knihovník chce léčit

Už více jak rok si bývalý ministr zdravotnictví David Rath odpykává sedmiletý trest své korupční kauzy. V ruzyňském žaláři mezitím získal uplatnění jako knihovník.

Přestože knihovna patří za mřížemi k oblíbeným místům - v minulosti si práci knihovníka vyzkoušel jiný známý vězeň a podnikatel Roman Janoušek - Ratha to stále táhne k bílému plášti a fonendoskopu.

„Pan doktor Rath může být spokojený, když dělá knihovníka. Jenže vidí, jak české nemocnice potřebují výpomoc. Nabídl přerušení trestu a nástup do nemocnice. Asi by byl nesmysl myslet si, že sedne na rychlík a uteče,“ řekl Seznam Zprávám Rathův advokát Roman Jelínek.

Ten je se svým klientem v pravidelném kontaktu, volají si vždy ve středu. Rath prý při druhé vlně pandemie projevuje ještě větší zájem uplatnit se jako lékař. Teď čeká na to, jak Ministerstvo spravedlnosti vyhodnotí jeho návrh na přerušení trestu, během něhož by chtěl nastoupit jako výpomoc do přetížených nemocnic.

„Už na jaře nabízel své služby v rámci Vězeňské služby. Nic se nestalo. Na podzim pandemie vypukla intenzivněji, znovu nabídl své služby v rámci Vězeňské služby a navíc i v rámci civilního zdravotnictví, protože ředitel má právo na několik dnů v roce přerušit trest. Zavázal se, že by obětoval těchto zhruba 20 dnů, aby nastoupil do civilní nemocnice,“ uvedl advokát Jelínek.

Podle něho je Rath připravený na práci s pacienty ochromenými covidem. „Je atestovaný jako praktický lékař a též internista, je způsobilý ovládat například plicní ventilátory. Pan Rath už navíc prošel covidem, a tak teď nabízí plazmu,“ řekl Seznam Zprávám Rathův právní zástupce.

Jelínek kvituje aktivitu vedení Vězeňské služby, která plánuje zapojit vězněné lékaře do procesu.

„Mně osobně přijde divné, že se s nimi nepracuje, když navíc nejsou odsouzeni za násilnou trestnou činnost. Vždyť i totalitní režimy lékaře využívaly, ať už šlo o nacistické Německo, nebo komunisty. Obecně by se ve vězeních mělo využít všech vysokoškolsky vzdělaných lidí. Profesně budete ve vězení degradovat, zatímco dostanete-li se do vězení se základním vzděláním, můžete si dodělat výuční list, maturitu, dovzdělat se,“ dodal advokát.

Reklama

Doporučované