Hlavní obsah

Vězení pro švagra španělského krále je vrcholem série skandálů. Panovnická rodina jich má víc než dost

Španělskou královskou rodinu doprovází v posledních letech jeden skandál za druhým.

 

Reklama

Šest let a tři měsíce vězení pro švagra španělského krále Filipa VI. a víc než sedmimilionová pokuta pro jeho ženu Cristinu. Královská rodina má opět potíže.

Článek

Španělská královská rodina si v posledních letech zahrává s důvěrou svých občanů. Páteční rozsudek je vyvrcholením dalšího skandálu kolem panovnické rodiny. Švagr španělského krále Iňaki Urdangarin půjde na šest let a tři měsíce do vězení. Jeho žena Cristina, sestra krále Filipa VI., musí zaplatit pokut ve výši více než sedm milionů korun.

Přehled skandálů královské rodiny najdete ve videu nad článkem.

Manželský pár byl potrestán za daňové podvody a zpronevěru veřejných fondů. Jde o kauzu Nóos, jež dostala jméno podle nadace podporující sportovní projekty v Katalánsku. V jejím čele stáli bývalý vrcholový házenkář Urdangarin a jeho společník Diego Torres, kteří podle obžaloby inkasovali peníze od regionálních vlád na veřejné zakázky, na něž pak najímali spřízněné firmy. Celkem mělo být přes nadaci zpronevěřeno asi 162 milion korun.

Princezna Cristina čelila obžalobě ze spolupachatelství u daňových deliktů svého muže v souvislosti s firmou Aizoon, kterou manželé vlastnili rovným dílem.

Reklama

Související témata:

Doporučované