Hlavní obsah

„Ví, co udělal.“ Oběť sexuálního zneužívání vyzývá k přiznání prince Andrewa

Britská větev kauzy Epstein pokračuje.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Kompromitující obvinění královské rodiny nekončí. A to i přesto, že hlavní postava v této kauze sexuálního zneužívání, je už tři týdny po smrti. Finančník Jeffrey Epstein se začátkem srpna oběsil ve své cele – poté, co byl obviněn ze zneužívání mladých dívek. A je to on, kdo se přátelil s britským princem Andrewem.

Článek

Žena, která údajně byla donucena k sexuálnímu styku s vévodou z Yorku, promluvila u newyorského soudu. Uvedla, že princ Andrew „ví přesně, co udělal“ a doufá, že se přizná.

Virginia Giuffreová tvrdí, že měla s vévodou z Yorku v sedmnácti letech nedobrovolný pohlavní styk. Podle jejích slov se v letech 1999 až 2002 ocitla ve službách amerického miliardáře Jeffreyho Epsteina. Zároveň byla nucena k sexuálním stykům při orgiích pořádaných v Londýně, New Yorku a Karibiku.

„Byla jsem najata ve velmi mladém věku a uvězněna ve světě, kterému jsem nerozuměla. Bojuji s tímto světem dodnes a nepřestanu. Nebudu mlčet, dokud nebudou všichni lidé postaveni před soud,“ uvedla na tiskové konferenci podle agentury AP.

Giuffreová už při výslechu na Floridě v roce 2011 uvedla, že druhý nejstarší syn královny Alžběty II. „zná pravdu“ o sexuálních činech Epsteina a měl by být k soudu předvolán. V roce pak 2014 podala žalobu s tím, že byla donucena k sexu princem i dalšími přáteli obou mužů. O rok později ale soud vynesl verdikt s tím, že obvinění byla „neopodstatněná a nedůvěryhodná“.

Ve věku sedmnácti let byla podle tamních zákonů stále nezletilá.

„Musíme je dostat"

Žena teď promluvila znovu a opakovaně se snaží prokázat vinu královského potomka. Spolu s ní vystoupily u federálního soudu v New Yorku další dvě desítky žen, které obviňují Epsteina ze sexuálního zneužívání. A to i přesto, že je už tři týdny po smrti.

„Chtěla bych začít tím, že to není o tom, jak Jeffrey zemřel, ale jak žil. A my musíme dostat každého, kdo do toho byl zapojen, počínaje Ghislaine Maxwellem a dalšími,“ prohlásila Giuffreová.

„Dělá se mi špatně z toho, že na svobodě jsou pachatelé, kteří mu očividně dlouho pomáhali v mnoha směrech a stále nebyli potrestáni,“ popsala pak další z Epsteionových obětí Chauntae Daviesová.

Soud se nyní zabývá žádostí federálních prokurátorů o odložení případu vzhledem k Epsteinově smrti. Soud podle amerického tisku žádosti téměř jistě vyhoví. Soudce Richard Berman ale prohlásil, že dotčené ženy mají právo být vyslyšeny, pokud si to přejí.

„Jsem hodně naštvaná a smutná, že v této kauze nebude zjednána spravedlnost,“ prohlásila před začátkem slyšení v zaplněné soudní síni jedna z žen Courtney Wildová, kterou Epstein údajně zneužíval, když jí bylo pouhých 14 let. „Je to zbabělec,“ dodala podle agentury AP na finančníkovu adresu.

Šestašedesátiletý finančník Epstein byl zatčen v červenci kvůli obviněním, že nutil k prostituci nezletilé dívky. Začátkem srpna se pak ve své cele v New Yorku oběsil. Kvůli jeho vazbám na veřejně známé osobnosti či politiky, se nejdříve spekulovalo o vraždě. Pitva později ukázala, že opravdu šlo o sebevraždu.

Finančník čelil obviněním z obchodu se sexem a ze zločinného spolčení. Podle prokurátorů v letech 2002 až 2005 ve svých rezidencích v New Yorku a na Floridě platil za sexuální služby desítkám nezletilých dívek, z nichž některým bylo údajně jen 14 let. Epstein veškerá obvinění odmítal.

Jakoukoliv vinu odmítá i princ Andrew. V prohlášení vydaném Buckinghamským palácem uvedl, že nikdy nepojal jakékoliv podezření, že by se Epstein dopouštěl sexuálního zneužívání. V textu také stojí, že sám „neviděl, ani nebyl svědkem žádného podezřelého chování, které vedlo k zadržení a odsouzení Epsteina“.

Sám se s americkým finančníkem dlouhá léta přátelil, v médiích se opakovaně objevovaly jejich společné snímky. Britský bulvární deník Mail on Sunday minulý týden zveřejnil záběry z roku 2010, kde se princ Andrew objevil v Epsteinově domě. Buckinghamský palác označil za „odporné naznačování“ toho, to že by vévoda mohl být s trestnými činy jakkoli spojen.

Reklama

Doporučované