Hlavní obsah

Více škody než užitku, nebo spása proti covidu? Jak lidé vidí lockdowny

Foto: Jan Mihaliček

Česko si prošlo přísnou uzávěrou, která měla omezit šíření koronaviru, letos na jaře.

Reklama

Různými formami takzvaných lockdownů si v souvislosti s covidem-19 prošla většina evropských zemí. Nový průzkum společnosti YouGov ukázal, jak obyvatelé uzávěry vnímají. Nejmenší důvěru v ně mají Maďaři, ke skeptikům patří i Češi.

Článek

Až 42 procent respondentů z Maďarska si myslí, že lockdowny „udělají více škody než užitku“. Je to nejvíce ze všech 20 zkoumaných zemí v novém průzkumu společnosti YouGov. Také přes 30 procent dotázaných Chorvatů, Bulharů a Řeků se přiklání k tomu, že negativní efekty převažují nad pozitivními.

Češi se řadí v náhledu na lockdowny spíše k této skupině. Pro to, že způsobují „více škody než užitku“, se vyslovilo 30 procent dotázaných. Opačně na ně nahlíží 26 procent českých respondentů. Nejvíce Čechů – podle průzkumu 35 procent – si však myslí, že negativní a pozitivní důsledky lockdownů vycházejí nastejno. Pouze čtyři procenta se domnívají, že uzávěry nemají žádný účinek.

Ze všech zkoumaných evropských zemí má největší důvěru v lockdowny Španělsko, kde se pro tuto možnost vyslovilo až 60 procent dotázaných. Pozitivní efekt uzávěr vnímají silně také Portugalci (50 %), Nizozemci a Irové (shodně 47 %).

Průzkum o lockdownech

Sběr dat proběhl od 7. do 25. června v 20 evropských zemích. Dohromady se průzkumu zúčastnilo 30 096 dospělých respondentů. Provedla jej výzkumná společnost YouGov.

Téměř polovina Rumunů vnímá rizika covidu-19 jako přeceňovaná

Přestože koronaviru podle oficiálních statistik Světové zdravotnické organizace podlehlo již přes 4,3 milionu lidí, respondenti z některých zemí se domnívají, že je situace přeceňována.

S tímto názorem souhlasí téměř polovina dotázaných z Rumunska. Paradoxem je, že Rumuni zároveň nepohlížejí na lockdowny s takovou nedůvěrou: až 30 procent se podle průzkumu domnívá, že přinášejí spíše „více užitku než škody“.

Názory respondentů z dalších zemí, kde si myslí, že je zdravotní riziko covidu-19 přeceňováno, se pak do jisté míry shodují s pohledem na účinnost lockdownů. Jde například o Bulharsko (41 %), Chorvatsko (38 %) a Řecko (36 %).

Opačný dojem, tedy že zdravotní riziko spojené s koronavirem se podceňuje, má nejvíce dotázaných ze Španělska (45 %). Také přes 40 procent Portugalců v průzkumu uvedlo tuto možnost.

Naopak Dánové patří mezi ty, kteří věří, že zdravotní riziko způsobené koronavirem odpovídá reálné hrozbě. Tento názor vyslovilo až 65 procent dotázaných. Stejně tak toto mínění převládá mezi respondenty z Česka (41 %). Dalších 30 procent si myslí, že se situace přeceňuje, a pouze 16 procent je přesvědčeno, že se zdravotní riziko příliš podceňuje.

Reklama

Doporučované