Hlavní obsah

Video: Čína zveřejnila nové záběry z přistání na Marsu a rover v akci

Bez komentáře: Čínská národní vesmírná agentura zveřejnila další záběry z Marsu. Zachycují přistání na rudé planetě a rover Ču-žung v akci.Video: AP

 

Reklama

Modul Tianwen-1 s roverem Ču-žung přistál na Marsu 15. května 2021. Během 42 dní, kdy je vozítko na Marsu, už urazilo 236 metrů, uvedla agentura AP.

Článek

Čínská národní vesmírná agentura v neděli zveřejnila další záběry z Marsu. Ty zachycují přistání na rudé planetě a následně pak rover v akci.

Na zveřejněném videu je vidět, jak modul vypustil přistávací padáky a dosedl na povrch planety. Poté se rover Ču-žung vydal prozkoumávat blízké okolí.

Jeho úkolem je probádat oblast zvanou Utopia Planitia, kde se má zaměřit na zkoumání a hledaní pozůstatků vody a ledu, které by mohly přinést další vědecké poznatky, jestli byl na Marsu život, uvedla agentura AP.

Čína se tak stala teprve druhou zemí po Spojených státech, které se podařilo na povrch Marsu dopravit a vysadit funkční aparát.

Peking zároveň plánuje vyslat v roce 2033 svou první pilotovanou misi k Marsu. Poté by měli čínští astronauti létat na planetu pravidelně, informovala agentura Reuters. Číňané podle ní chtějí na Marsu provozovat trvale obydlenou základnu.

Lety k Marsu s lidskou posádkou jsou plánovány na rok 2033, 2035, 2037 a 2041, uvedl šéf hlavního čínského výrobce raket CALT Wang Siao-ťün.

Před zahájením pilotovaných misí pošle Čína na Mars roboty, jejichž úkolem bude prostudovat místa, kde by mohla být postavena základna. Aby mohli na Marsu žít lidé, bude ovšem zapotřebí naučit se využívat zdroje planety, tedy například získávat podpovrchovou vodu, generovat kyslík a vyrábět elektřinu, píše agentura Reuters.

Také americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyvíjí technologii, která by mu v průběhu let 2030 až 2040 umožnila dostat lidskou posádku na Mars a zpět.

Kromě průzkumu Marsu se Čína v příštích letech zaměří na Měsíc, na jehož jižním pólu rovněž hodlá zřídit svou základnu. Kolem roku 2030 chystá Peking robotické mise k asteroidům a k planetě Jupiter.

Čína zároveň úspěšně dopravila tříčlennou posádku na svou nově budovanou vesmírnou stanici. Šlo o start prvního čínského pilotovaného kosmického plavidla za posledních téměř pět let. Posádka stráví na stanici tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované