Hlavní obsah

Video: Jarní úklid neminul ani Zeď nářků. Z posvátného místa v Jeruzalémě zmizely tisíce vzkazů

Uklízecí četa odstranila ze Zdi nářků všechny vzkazy. Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Do Jeruzaléma každý rok přicházejí miliony lidí a vkládají své modlitby a prosby do štěrbin Zdi nářků. Dvakrát ročně dochází k úklidu všech vzkazů, aby se vytvořil prostor pro ty nové.

Článek

Jarní úklid letos neminul ani Zeď nářků. Posvátné místo v Jeruzalémě místní uklízecí tým vyčistil od všech nashromážděných vzkazů. Ke zdi tradičně přicházejí návštěvníci z celého světa a vkládají mezi kameny své modlitby a prosby. Lístečků je ale nepřeberné množství. Dvakrát ročně tak dochází k velkému úklidu. Vytváří se tím prostor pro nové vzkazy, uvádí agentura Reuters.

„Vzkazů, které se tu nachází, jsou miliony. Některé z nich sem dali sami lidé, jiné jsme sem přinesli my. Zeď uklízíme dvakrát ročně, aby vzniklo místo na nové vzkazy. Ty staré poté zakopáváme do země s Písmem svatým,” říká místní rabín Shmuel Rabinovitch.

Lístečky jsou podle rituálu pohřbeny na Olivové hoře na východě Jeruzaléma.

Zeď nářků neboli Západní zeď je nejposvátnějším místem Židů a pozůstatkem západní části vnější hradby. Ta ke konci období druhého jeruzalémského Chrámu obklopovala Chrámovou horu. Zároveň je to také místo smutku, kde Židé oplakávají zbořený chrám.

Reklama

Doporučované