Hlavní obsah

Video: Navzdory koronaviru sledovaly desetitisíce lidí zatmění Slunce

Úplné zatmění Slunce na jihu Chile sledovaly desetitisíce lidí. Naposledy mohli lidé sledovat úplné zatmění loni v červenci.Video: AP

 

Reklama

Desetitisíce lidí na jihu Chile sledovaly úplné zatmění Slunce. Příležitost si lidé nenechali ujít i přesto, že je místní úřady vyzývaly, aby kvůli pandemii covidu-19 nejezdili do oblasti, kde byla nejlepší viditelnost.

Článek

Obyvatelé jihu Argentiny a Chile měli vzácnou příležitost sledovat první a pro letošek jediné úplné zatmění Slunce.

„Bylo to nádherné, naprosto jedinečné. Přitom nikdo moc nedoufal, že to uvidíme, protože bylo zamračeno i pršelo. Ale jako zázrakem se mraky v tu chvíli rozestoupily,“ popsal jedinečný zážitek agentuře AFP osmnáctiletý Matías Tordecilla. „Je to něco, co se nevidí jen očima, ale cítí celým tělem,“ dodal mladík, který za tímto zážitkem cestoval 10 hodin.

Naposledy mohli lidé sledovat úplné zatmění Slunce na jihu Chile a Argentiny loni v červenci. Tehdy měli v Chile poprvé příležitost tento jev sledovat i nevidomí, a to díky speciálnímu zařízení, které převádělo intenzitu světla během fází zatmění na různě vysoké zvuky.

Úplné zatmění Slunce mohli sledovat lidé na jihu Argentiny, o něco severněji šlo v Jižní Americe sledovat pouze částečné zatmění. V Chile byl astronomický jev nejlépe vidět v oblasti města Pucón, vzdáleného asi 800 kilometrů od Santiaga de Chile. Jak v chilské, tak v argentinské metropoli mohli lidé sledovat zatmění jen částečné, uvedla agentura DPA.

Částečné zatmění mohli pozorovat letos v červnu obyvatelé řady středoafrických a východoasijských států. Viděli jej mimo jiné v Kongu, Jižním Súdánu, Etiopii, Jemenu, na severu Indie, v Číně a jižním Tchaj-wanu. V Česku bude nejbližší úplné zatmění Slunce možné pozorovat v roce 2026.

Reklama

Související témata:

Doporučované