Hlavní obsah

Video: Pákistánští uprchlíci se ukrývají před válkou v jeskyních

Svět bez obalu: Pákistánští uprchlíci z Jižního Vazíristánu se ukrývají před válkou v jeskyních.Video: RFE/RL

 

Reklama

Obyvatelé pákistánského regionu Jižní Vazíristán, který leží nedaleko afghánských hranic, utekli před chudobou do tamních jeskyní. Vytvořili si zde svůj nový domov.

Článek

S obyvateli slují natáčeli reportéři Rádia Svobodná Evropa: „Jmenuji se Mohammad Musa. Žijeme zde v jeskyních. Nemáme žádný zdroj příjmu. Takto žili i naši otcové a dědové. Přesně takhle. Byli jsme k tomu donuceni, protože nemáme kde jinde žít.“ Někteří lidé se sem přišli schovat před válečným konfliktem. V jejich domovech totiž armáda nadále bojuje se zbytky pákistánského Tálibánu a dalších militantních skupin. „Naše vesnice byly zničeny a zde jsme konečně našli mír. Podívejte, tento chudák je nemocný a není tu nikdo, kdo by se o něj postaral nebo se nad ním slitoval,“ říká Muhammad Musa. „Pálí mě kůže na rukou i nohou. Svědí to a já se nemohu těch míst vůbec dotknout,“ stěžuje si na bolesti nemocný muž.

„Časy, kdy u nás panoval mír, jsou už pryč. Jednu dobu bylo všechno v pořádku. Neměli jsme žádné problémy. Teď tady jen plýtváme časem – a důvodem je válka. Předtím byly jeskyně prázdné a plné sutin. Když jsme sem přišli, vyčistili jsme je a usadili se zde. Lidé, kteří mají domy, žijí ve svých domech. Nemusí žít v jeskyních. My tu ale žít musíme,“ říká další z obyvatel.

V jeskyních se nachází i mešita, kam se lidé chodí modlit.

„Jeskynní prostory a mešita jsou staré tři až pět století. Tato oblast se jmenuje Šalmanzaí a toto místo je známé jako Randa Pal. I mešita se jmenuje stejně,“ vysvětluje reportérům duchovní Mohammad Umar.

Situace v Jižním Vazíristánu zůstává nadále velmi nestabilní. Po útocích Tálibánu zde pákistánské bezpečnostní jednotky nedávno zcela uzavřely dvě oblasti.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované