Hlavní obsah

Video: Rekordně krátký let. Sojuz zakotvil na ISS po třech hodinách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu úspěšně odstartovala raketa Sojuz. Let k orbitálnímu komplexu trval rekordně krátkou dobu – 3 hodiny a 3 minuty.Video: AP

 

Reklama

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dorazila loď Sojuz MS-17 s tříčlennou posádkou za tři hodiny a tři minuty.

Článek

Let k orbitálnímu komplexu trval rekordně krátkou dobu; dříve to trvalo dvakrát déle, než se posádky dostaly na stanici. Dosavadní letový rekord drží loď Sojuz MS-06, která v září 2017 vzdálenost Bajkonur–ISS urazila za 5 hodin a 38 minut.

Raketa Sojuz na ISS dovezla novou osádku: americkou astronautku Kathleen Rubinsovou a ruské kosmonauty Sergeje Ryžikova a Sergeje Kuď-Svěrčkova. Na stanici mají zůstat zhruba šest měsíců. Během pobytu budou účastníci mise provádět vědecké experimenty v biologii, biotechnologii či fyzice.

Trojice před odletem kvůli covidové pandemii setrvala přibližně měsíc v karanténě a byla několikrát testována na koronavirus, řekla před odletem podle agentury DPA mikrobioložka Rubinsová, která se na ISS vydává už podruhé.

„Mezinárodní vesmírná stanice je pravděpodobně nejbezpečnějším místem,“ poznamenal také Ryžikov s poukazem na pandemii.

Noví členové se připojili ke stávající posádce, kterou tvoří ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy. Na palubě komplexu jsou od letošního dubna, vracet na Zemi se mají ještě v průběhu října.

Reklama

Doporučované