Hlavní obsah

Video: Ruční výměna názorů mezi indickými a čínskými vojáky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Napětí na hranici Indie a Číny trvá už několik týdnů. Minulé pondělí v hornaté oblasti Ladáku zemřelo 20 indických vojáků. Desítky mrtvých jsou i na druhé straně. Na sítích se objevilo video ukazující střety mezi vojáky.

Článek

Na internetu koluje nedatované video, které zachytilo jeden z incidentů mezi čínskými a indickými vojáky. Na záznamu je vidět, jak příslušníci indické armády žádají čínské vojáky opustit hranice. Druhá strana ale „prosbu“ odmítla. To, zda je na videu přímo střet, k němuž došlo v hornaté oblasti Ladáku, není zcela jasné. Vzhledem ke scenérii je to ale vysoce pravděpodobné.

Minulý týden konflikt mezi Čínou a Indií vyústil ve střet, který si vyžádal 20 obětí na indické straně. Podle Dillí měly ztráty na životech obě strany, Peking však žádná úmrtí oficiálně nepotvrdil. Podle čínského ministerstva zahraničí jde výhradně o „cílenou provokaci“ ze strany Indie.

„Indičtí vojáci dokonce násilně napadli čínské policisty a vojáky, kteří za nimi šli vyjednávat, což vedlo k fyzickému kontaktu a úmrtí,“ napsal mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien k incidentu z 15. června.

Indický premiér Naréndra Módí uvedl, že žádní příslušníci cizí armády nezasahovali na území jeho země. Dodal také, že Indie chce „mír a přátelství“, bude ale i nadále hájit svůj stát a jeho suverenitu.

Linie aktuální kontroly (LAC)

Linie aktuální kontroly je demarkační linie mezi Čínskou lidovou republikou a Indií. De facto odděluje Čínou kontrolované území a území pod indickou kontrolou v těch místech, v nichž není oboustranně uznávaná hranice.

Peking a Dillí se navzájem obviňují z vyprovokování incidentu. Jde o první střet s oběťmi na životech mezi oběma zeměmi za posledních 45 let.

Obě asijské jaderné mocnosti spolu sdílejí 3500 kilometrů dlouhou hranici v oblasti Himálaje a vedou vleklý územní spor v místech, kde neexistuje oboustranně uznaná hranice.

Podle tamějších médií Čína a Indie mají v plánu začít debatu o „zmírnění napětí na hranicích“.

Reklama

Doporučované