Hlavní obsah

Video: Rusové protestovali za Navalného, policie jich pozatýkala stovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Rusové protestovali za propuštění vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. Na 1800 osob zadržela policie.Video: AP

 

Reklama

V řadě měst napříč Ruskem se včera uskutečnily demonstrace na podporu vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. Server OVD-Info, který se specializuje na policejní zákroky, eviduje celkově 1800 zatčených.

Článek

Protesty se konaly v den, který si prezident Vladimir Putin vybral pro svůj každoroční projev před zákonodárci. Vzhledem k časovému posunu se první lidé začali scházet na Dálném východě, postupně se demonstrace přelévaly přes Sibiř a Ural do evropské části země.

Ve Vladivostoku demonstrovalo podle místních médií odhadem 500 až 1000 Navalného příznivců, informace z dalších ruských měst hovořily nejvýše o několika stovkách účastníků.

Média se v odhadech účasti vesměs odvolávala na údaje policie a ministerstva vnitra. Podle nich se v Moskvě sešlo kolem 6 tisíc demonstrantů a ve druhém největším ruském městě Petrohradu 4,5 tisíce. V dalších 27 městech, mezi nimi Murmansku, Omsku nebo Pskovu, protestovaly dohromady 3,5 tisíce lidí.

S většinou zadržených policisté sepíší protokoly, přičemž je podle portálu OVD-Info obvykle obviní z porušení zákona o veřejných shromážděních či organizování nepovolené akce.

Navalnyj drží ve vězení hladovku na protest proti neposkytnutí lékařské péče při bolestech zad a končetin. Jeho blízcí a spolupracovníci se obávají, že vězení nemusí přežít, a upozorňují, že mu hrozí vážné zdravotní komplikace. Úřady, které ho nechaly přepravit do vězeňské nemocnice v jiném nápravném zařízení, ale tvrdí, že jeho stav je uspokojivý.

Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalková řekla agentuře RIA Novosti, že Navalného v úterý prohlédli čtyři lékaři, kteří nepracují pro vězeňskou správu, a neshledali u opozičníka žádná vážná zdravotní rizika.

Experti OSN v oblasti lidských práv ale podle agentury Reuters upozornili, že život kritika Kremlu je vážně ohrožený, a vyzvali ruské úřady, aby k Navalnému zajistily přístup jeho lékařů a umožnily mu léčbu v zahraničí.

Reklama

Doporučované