Hlavní obsah

Video: Počet obětí sesuvu půdy v barmském dole stoupl na 160

Neštěstí v dolech na severu Barmy jsou poměrně častá.Video: twitter.com/MIKEY, twitter.com/yelinnaing

 

Reklama

Více než sto šedesát lidí zahynulo při sesuvu půdy v nefritovém dole na severu Barmy. S odvoláním na místní úřady o tom dnes informovala agentura AFP. V oblasti jsou podobná neštěstí poměrně častá.

Článek

K neštěstí došlo v dole v barmském Kačjinském státě, který je bohatý na nefrit. Jak uvedla agentura Reuters, většinu tohoto ceněného nerostu, který se v Barmě vytěží, pašeráci prodají do sousední Číny, kde se z něj vyrábějí ozdobné předměty.

„Horníky spláchla vlna bahna, které uvolnily silné lijáky,“ uvedli hasiči. Podle úřadů záchranáři zatím objevili sto těl. Pátrání po případných přeživších pokračovalo i po setmění a přes vytrvalý déšť.

„Když se důl zhroutil, (…) zahlédl jsem lidi v jezeře. Některým se podařilo doplavat na břeh,“ popsal neštěstí jeden ze svědků. Mnoho dalších bahnitá voda pohltila. Podle policie byla zatím vyproštěna pouze ta těla, která plavala na hladině.

Na videu, které zveřejnil deník Evening Standard, jsou vidět horníci, jak prchají před gigantickým sesuvem půdy do jezera na dně dolu.

Dnešní neštěstí není v dolech na severu Barmy zdaleka prvním. Při sesuvech půdy často umírají lidé, kteří pátrají po nefritech, jež zbyly v odpadní zemině po průmyslové těžbě. Loni v dubnu při podobném neštěstí zahynulo přes 50 horníků.

Barmská civilní vláda, vedená někdejší disidentkou Do Aun Schan Su Ťij, slíbila zpřísnit kontrolu nad těmito doly poté, co sesuv půdy připravil v roce 2015 o život v Kačjinském státě více než 100 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované