Hlavní obsah

Video: V Barmě vypálili celou vesnici. Požár založila armáda, tvrdí místní

Bez komentáře: V Barmě byla vypálena vesnice, podle místních požár založila armáda.Video: AP

 

Reklama

Bezpečnostní složky v centrální Barmě vypálily vesnici poté, co se na místě střetly s odpůrci vládnoucí vojenské junty. Nejméně dva senioři uhořeli. Agentuře Reuters to sdělilo několik místních obyvatel.

Článek

Státní televize MRTV uvedla, že úterní požár ve vesnici Kin Ma, která má asi 800 obyvatel, způsobili teroristé. Média, jež tvrdí opak, podle ní „vedou spiknutí s cílem zdiskreditovat armádu“.

Příčinu požáru se agentuře Reuters nepodařilo nezávisle ověřit. Mluvčí junty na žádost o komentář nereagoval.

Z vesnice podle místních obyvatel zbylo asi jen 10 domů, popelem jich lehlo 237, uvedla agentura AP. Místní obyvatelé události Reuters a AP popsali po telefonu, agenturám se zároveň podařilo získat snímky z místa.

Většina vesničanů utekla poté, co vojáci vytlačili odpůrce junty. Ti následně vstoupili do vesnice a začali prohledávat domy.

Vesničané s agenturami hovořili pod podmínkou anonymity. Uvedli, že požár založili vojáci po střetu s odpůrci junty. Nejméně dva lidé podle vesničanů přišli o život.

Místní dobrovolník uvedl, že o život přišli dva senioři, kterým se před požárem nepodařilo uprchnout ze svých domovů. Jejich těla našli vesničané, kteří se po požáru vrátili. Většina z nich se ale nadále podle Reuters ukrývá v okolních lesích.

Požár byl tak mohutný, že jej v úterý ve 21:52 místního času zaznamenal satelitní systém americké vesmírné agentury NASA pro sledování požárů.

MRTV tvrdí, že domy v Kin Ma zapálilo 40 teroristů. Požár podle televize zachvátil 100 z 225 domů v obci.

Britský velvyslanec v Barmě Dan Chugg vyjádřil nad touto událostí znepokojení a obvinil juntu z násilí.

„Zprávy o tom, že junta vypálila celou vesnici v Makwejské oblasti a zabila starší obyvatele, znovu ukazují, že armáda nadále páchá hrozné zločiny a nebere na obyvatele Barmy ohled,“ citovala jej britská ambasáda na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Doporučované