Hlavní obsah

Video: V Thajsku pokračují protesty proti vládě a panovníkovi

V Thajsku pokračují protesty proti vládě a panovníkovi. Demonstranti vyzývají premiéra, aby odstoupil z funkce. Terčem kritiky je také král Ráma X., který většinu svého času tráví v Německu.Video: AP

 

Reklama

Thajská vláda schválila zákaz shromažďování čtyř a více osob, to ale masovým protestům proti vládě a monarchii nezabránilo. Vláda hrozí, že zavede cenzuru zpravodajství a zablokuje některé aplikace.

Článek

Thajská zpravodajská stanice Voice TV, kterou spoluvlastní rodina bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry, dostala příkaz ukončit vysílání o protivládních protestech v Bangkoku, informuje o tom The Guardian.

Policie také vyšetřuje čtyři zpravodajské weby a potvrdila, že má příkaz zablokovat média, která o protestech „podávají zkreslené informace“. Vláda již minulý čtvrtek zakázala šíření informací, které podle ní mohou ohrozit národní bezpečnost.

Ministerstvo digitální ekonomiky potvrdilo, že požádalo soud, aby zablokoval obsahy ve čtyřech médiích a na Facebooku.

„Svoboda sdělovacích prostředků je důležitá, ale v některých případech existují sdělovací prostředky šířící zkreslené informace, které vyvolávají nepokoje,“ řekl thajský premiér Prajutch Čan-Oča novinářům po úterním zasedání kabinetu.

Ředitel stanice Voice TV Makin Petplai odmítl slova politiků, že by jejich vysílání o protestech ohrozilo národní bezpečnost.

„Už 11 let se Voice TV hlásí k demokracii a dává prostor názorům lidí ze všech stran s otevřeností, transparentností a odpovědností vůči faktům,“ uvedl v prohlášení na webových stránkách.

Tamní úřady požadují i zablokování aplikace pro zasílání zpráv Telegram, jež je používána demonstranty, informovala agentura AP. Informaci následně potvrdila Národní komise pro vysílání a telekomunikace, která jednala s poskytovateli internetu o omezení přístupu k dané aplikaci.

Komunikační platformu používají demonstranti na svolávání protestů a koordinaci během demonstrací. Cenzurou médií a blokováním Telegramu se úřady snaží omezit aktivity demonstrantů.

Na základě přijaté nouzové vyhlášky, která vstoupila v platnost 15. října, mohou úřady ve spolupráci s policií omezit vysílání a blokovat internetový obsah. Demonstranti už několik dní protestují proti vládě a panovníkovi. Účastníci vyzývají premiéra Prajutcha Čan-Oču, aby odstoupil z funkce. To thajský premiér odmítl.

Protesty neutichají ani přes vládní zákaz shromažďování čtyř a více osob. Kritika se mimo jiné snáší i na krále Rámu X., který většinu svého času tráví v Německu. Demonstranti požadují, aby byl zrušen zákon o královském majestátu, podle kterého se kritika krále a jeho rodiny trestá odnětím svobody.

Thajští aktivisté se inspirovali u těch hongkongských a převzali jejich taktiku – komunikují skrze sociální sítě nebo protestují pokaždé na jiném místě, aby policii ztížili zásah. Spolupráce mezi oběma skupinami je velmi čilá.

„Thajsko je místem, které opravdu hodně inspiruje obyvatele Hongkongu, aby pokračovali ve svém boji za svobodu,“ řekl jeden z vůdců protestu Joshua Wong.

Zároveň prohlásil, že aktivisté, kteří patří k Milk Tea Alliance – internetovému prodemokratickému hnutí složenému z lidí z Hongkongu, Tchaj-wanu a Thajska – chtějí ukázat, že ústupky a spolupráce s autoritářskými režimy nejsou možné.

Další zajímavostí thajských protestů je gesto tří zdvižených prstů, jež je známé z americké série Hunger Games, kde se stalo znakem povstání proti útlaku totalitního režimu.

Reklama

Doporučované